Vojvođanski Mađari razočarani stajalištima o dvojnom državljanstvu

VOJVOĐANSKI Mađari razočarani su stajalištima vlade matične države koja je pozvala građane da glasuju protiv dodjeljivanja dvojnog državljanstva Mađarima u dijaspori, prenosi u petak novosadski "Građanski list".

"Za nas dvojno državljanstvo predstavlja tek simbolični dokaz pripadanja mađarskoj naciji. Nema bojazni da će ono masovno pokrenuti Mađare van granica", izjavio je za list predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara Jozsef Kasza, povodom referenduma o dvojnom državljanstvu koji će se u Mađarskoj održati u nedjelju 5. prosinca.

Kasza je istaknuo da ga veoma čudi stajalište vladajućih socijalista i "njihova nevjerojatna tvrdoglavost kada bez argumenata i pravih proračuna" tvrde da će se u Mađarsku sliti od 800.000 do 3,5 milijuna Mađara.

Predsjednik najjače stranke Mađara u Vojvodini naveo je kao pozitivan primjer Hrvatsku "koja je već početkom prošlog desetljeća dala svojim sunarodnjacima dvojno državljanstvo, to sada rješava Srbija, a Rumunjska je isto pitanje riješila prema Moldaviji".

Mađarski premijer Ferenc Gyurcsany u više navrata je pozvao građane da u nedjelju ne podrže davanje dvojnog državljanstva Mađarima u dijaspori, navodi se u "Građanskom listu".

S druge strane, mađarski predsjednik Ferenc Madl ranije je pozvao građane Mađarske da glasuju za davanje dvojnog državljanstva.

List na kraju navodi predviđanja analitičara koji smatraju da su mali izgledi da referendum uspije.

Pročitajte više