Volkswagen najavio smanjenje proizvodnje zbog nestašice čipova

Ilustracija: EPA

VOLKSWAGEN je svojim radnicima najavio značajan rez proizvodnje u drugom tromjesečju ove godine u usporedbi s prvim zbog globalnih problema u opskrbi čipovima, navodi Financial Times  (FT) pozivajući se na čelnika španjolske tvrtke Seat Volkswagen Waynea Griffithsa.

"Prema informacijama koje smo dobili od dobavljača i predstavnika koncerna Volkswagen, u drugom ćemo se tromjesečju suočiti sa značajnim izazovima, vjerojatno ozbiljnijim nego u prvom", rekao je Griffiths.

Takva prognoza povećava vjerojatnost većih gubitaka za Volkswagen koji je prošle godine najavio da će proizvodnja pasti za 100.000 vozila u prvom tromjesečju 2021. zbog nedostatka čipova.

Globalni problemi s opskrbom čipovima

Griffiths je dodao da je "nedostatak komponenata najveći izazov s kojim se tvrtka trenutno suočava".

FT podsjeća da su brojni proizvođači automobila već pretrpjeli velike gubitke u prvim mjesecima ove godine, pri čemu je većina njih najavila smanjenje proizvodnje, a analitičari predviđaju da će industriju to koštati milijarde dolara tijekom godine.

Tako je prošli tjedan njemački automobilski koncern Daimler najavio prelazak nekoliko tisuća radnika svojih dviju tvrtki na pola radnog vremena zbog prekida u isporuci važnih elektroničkih komponenata.

Globalni problemi s opskrbom čipovima natjerali su i druge proizvođače da obustave proizvodnju na nekoliko tjedana. Sam Volkswagen nedavno je preusmjerio tisuće radnika u svom pogonu u Emdenu na honorarni rad.

Pročitajte više