Vrataru Celtica upozorenje nakon križanja pred Rangersovim navijačima

POLJSKOM nogometašu Arturu Borucu, vrataru Celtica, škotski je sud izrekao upozorenje zbog incidenta tijekom utakmice protiv gradskog rivala Glasgow Rangersa. Upozorenje je izazvalo reakciju tamošnje katoličke crkve i dijela političara koji su zahtijevali pojašnjenje sudske odluke.

Boruc je upozoren jer se 12. veljače 2006. godine prekrižio tijekom utakmice na Ibroxu u kojoj je nastupio za svoj klub koji tradicionalno podržavaju škotski katolici, čime je na stadionu izazvao bijes navijača Rangersa, kluba za kojeg tradicionalno navijaju protestanti.

Izricanje upozorenja pokrenulo je škotsku katoličku crkvu i pojedine političare koji su osudili postupak suda tvrdeći kako je Škotska, kao i cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo, poznata po slobodi religiozne, kulturološke i svake druge slobode izražavanja u javnosti.

Škotski je sud u ponedjeljak pojasnio svoju odluku navodeći kako se izricanjem upozorenja Borucu nije namjeravalo zabraniti križanje na utakmicama, već da se radi o odluci kojoj je cilj spriječiti i najmanju mogućnost stvaranja okruženja koje bi pogodovalo stvaranju nereda i nasilja na stadionima.

Na odluku suda reagirali su pojedini članovi škotskog parlamenta, kao i bivša britanska ministrica obrazovanja i sadašnja tajnica zadužena za funkcioniranje pokrajinskih vlasti Ruth Kelly.

Osim njih reagirala je i tamošnja katolička crkva koja je nakon sudskog pojašnjenja prošlotjedne odluke zadovoljna izražavanjem stava kako križanje na javnim mjestima nije i neće biti zabranjeno sve dok ono ne služi poticanju nereda i nasilja.

Borucov incident nije snimljen kamerama koje su toga dana pratile tijek utakmice, međutim sud je prilikom razmatranja slučaja uzeo u obzir snimku reakcije Rangersovih navijača nakon Borucovog križanja i drugih radnji koje je, prema svjedočenjima očevidaca događaja, vratar radio tom prilikom.

I.K.

Pročitajte više