Dok se župani voze u skupim limuzinama, vatrogasci iz Vrgorca izletjeli s ceste s prastarom cisternom

Foto: Facebook/Vrgorački portal

VRGORAČKI vatrogasci ostali su na neko vrijeme bez svoje cisterne marke TAM iz 1989. godine. Vozilo je, kako doznajemo od gradonačelnika Vrgorca Ante Pranića, unatoč starosti prošlo tehnički pregled prije mjesec dana, a nedavno su prekontrolirane i kočnice.

Policija je utvrdila da je nesreću uzrokovala prevelika brzina pa su protiv 38-godišnjeg vozača podnijeli optužni prijedlog. Izletio je s ceste u desnom zavoju i udario u suhozid. Vozač je zatražio liječničku pomoć, utvrđene su mu lake ozljede, tj. kontuzije ruke. 

"Spašavali su živu glavu"

Predsjednik DVD Vrgorac Zdravko Primorac ima, međutim, drugačiju priču. 

"Posrijedi je tehnički kvar. Otkazale su kočnice. Cisterna je trebala dostaviti vodu komuni u Gornjem Orahu i na velikoj nizbrdici od 15 posto kočnice su jednostavno otkazale. Istina je da su pregledane prije 15 dana, ali kada je vozilo ovako staro, ništa ne garantira tehničku ispravnost. Sve se dogodilo u trenu. Kada je vozač vidio da kočnice ne funkcioniraju izabrao je najpogodnije mjesto da zaustavi vozilo jer ga je očekivala još veća nizbrdica. Odmah sam došao u Dom zdravlja i popričao s njim. Čovjek je bio prestravljen. Gledali su smrti u oči, i on i kolega koji je bio s njim. Spašavali su živu glavu", kazao nam je Primorac.

"Grad nam ne daje dovoljno za plaće, a kamoli održavanje tehnike"

Još se ne zna koliki će kvar biti na vremešnoj cisterni.

"Danas ćemo je izvući i pogledati u servisu koliki je kvar. Imamo još jednu cisternu u društvu, ali ova nam je služila i za dostavu pitke vode po selima koja nemaju vodovod. Ja svom vatrogascu vjerujem, pa tko bi se igrao životom i opremom na tolikoj nizbrdici. Na mjestu izlijetanja nisu nađeni tragovi kočenja što ne čudi jer kočnice nisu radile", kaže nam predsjednik DVD Vrgorac.

Požalio nam se kako je Grad Vrgorac smanjio financiranje društva sa 700 na 490 tisuća kuna.

"To nam nije dovoljno ni za plaće, a kamoli za održavanje tehnike", tvrdi Primorac.

U isto vrijeme, župani se voze u skupim limuzinama na račun poreznih obveznika. Za njihove limuzine novca očito ima, ali za opremu vatrogasca heroja - nema.

Pročitajte više