HRVATSKO PRAVOSUĐE

Vrhovni sud kritizirao državnog tajnika zbog izjave o Zoranu Mamiću

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

VRHOVNI sud reagirao je na izjavu državnog tajnika Jure Martinovića, koji je rekao da je taj sud mogao izreći mjeru opreza Zoranu Mamiću.

Zoran Mamić, koji je pravomoćno osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora, jučer je otišao u Bosnu i Hercegovinu te zatražio da zatvorsku kaznu služi u toj državi.

> Zoran Mamić: Nisam bjegunac, ostajem u BiH. Tražio sam da ovdje služim kaznu

Potom je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Jure Martinović za RTL rekao kako se to moglo izbjeći da je Vrhovni sud odredio Mamiću mjere opreza.

"Teoretski rečeno i procesno pravno bilo je to moguće da je sud smatrao da postoje razlozi da se izreče mjera opreza. Sud u trenutku kada je izricao presudu, dakle Vrhovni sud, nije smatrao to neophodnim s obzirom na dosadašnji, neometani tijek postupka u kom je Zoran Mamić nazočio svim raspravama i ponašao se u cijelosti prema pravilima Zakona o kaznenom postupku", rekao je Martinović.

Danas se o toj izjavi oglasio Vrhovni sud, koji u priopćenju za javnost tvrdi da nije mogao odrediti mjere opreza Zoranu Mamiću.

"Prema članku 98. stavku 5. Zakona o kaznenom postupku mjere opreza nakon podizanja optužnice pa do pravomoćnosti odnosno izvršnosti presude određuje, produljuje i ukida prvostupanjski sud. Dakle, Vrhovni sud Republike Hrvatske „teoretski i procesno pravno” ni u jednom predmetu u kojemu postupa kao drugostupanjski sud prilikom odlučivanja o žalbi na presudu prvostupanjskog suda nije mogao odrediti mjere opreza jer nije prvostupanjski sud. Takvo bi postupanje za svaki drugostupanjski sud u takvoj pravnoj situaciji bilo suprotno zakonu", priopćio je Vrhovni sud.

"Nije posao državnog tajnika tumačiti odluke sudbene vlasti"

"Osim toga, upozoravamo da nije posao državnog tajnika u izvršnoj vlasti, a niti bilo kojeg drugog predstavnika izvršne vlasti, tumačiti kakva je odluka sudbene vlasti u konkretnim predmetima mogla ili trebala biti. Takva tumačenja, a osobito ona koja su suprotna zakonima, ne doprinose vladavini prava te položaju sudbene vlasti kao samostalne i neovisne", navodi se u priopćenju Vrhovnog suda..

Pročitajte više