Vrhovni sud: Petrač posredstvom drugih sudjelovao u otmici

POSTOJI osnovana sumnja da je Hrvoje Petrač posredstvom drugih osoba sudjelovao u otmici maloljetnog sina generala Vladimira Zagorca, ali ne i da se s drugima udružio u zločinačku organizaciju, mišljenje je Vrhovnog suda izraženo u odluci povodom žalbi na rješenje o proširenju istrage o otmici i na Petrača.

Vrhovni je sud prihvatio dio žalbe tužiteljstva, a kao neosnovanu odbacio Petračevu žalbu na odluku da se i na njega proširi istraga zbog sumnje da je deveteročlanu zločinačku organizaciju poticao na otmicu maloljetnika.

Odluku o proširenju istrage protiv Petrača 19. ožujka je donijelo Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, koje je prihvatilo tvrdnje Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) da je Petrač poticao zločinačku organizaciju na otmicu, no odbacilo dio istražnog zahtjeva koji o Petraču govori kao o organizatoru skupine.

Kako je prihvaćen samo dio njihovih tvrdnji tužiteljstvo je, kao i sam Petrač, podnijelo žalbu Vrhovnom sudu.

U odluci, danas poslanoj Županijskom sudu i objavljenoj na web stranici Vrhovnog suda, navodi se kako postoji osnovana sumnja da je Petrač putem drugih osoba sudjelovao u otmici, no ne i da se s drugima radi otmice udružio u zločinačku organizaciju.

U obrazloženju odluke se navodi da radnje koje je Petrač poduzeo u realizaciji otmice upućuju na zaključak da je bitno pridonio počinjenju otmice, "unatoč njegovoj dislociranosti od mjesta i vremena izvršenja kaznenog djela", što ga svrstava u supočinitelja.

No, po mišljenju Suda, za sada nema dovoljno podataka i dokaza koji bi upućivali na sumnju da je Petrač bio osoba koja bi imala važniju ulogu u zločinačkoj organizaciji, ili da bi usklađivao aktivnosti unutar organizacije.

Odbijajući Petračevu žalbu kao neosnovanu Vrhovni sud se poziva na iskaze koje su policiji nakon uhićenja dali dva pripadnika navode zločinačke organizacije osnovane radi otmice - Siniša Ježovita i Marka Gošuljevića. Oni Petrača terete kao "idejnog začetnika otmice", počinjene radi dobivanja novca od otkupnine.

Sud se poziva i na liste telefonskih poziva iz vremena otmice, koje Petrača povezuju s navodnim vođom zločinačke organizacije, odbjeglim Ivanom Matekovićem.

Odluku o pokretanju istrage protiv Petrača Izvanraspravno vijeće Županijskog suda donijelo je nakon što se istražni sudac Zoran Luburić nije složio sa zahtjevom USKOK-a da se istraga o otmici maloljetnog Zagorčeva sina proširi i na Petrača. Luburić je smatrao da USKOK-ovi dokazi nisu dovoljni za zaključak da je i Petrač, uz devetoricu osumnjičenih, umiješan u otmicu.

Zbog te su otmice od početka ožujka u pritvoru šestorica osumnjičenika - Novica Petrač (23), sin Hrvoja Petrača, Marinko Gošuljević Kinez (33), Siniša Ježovita (33), Stevo Smrček (29), Ivan Bastalić (51) i Darko Jaić (25). Za navodnim organizatorom skupine, odbjeglim Ivanom Matekovićem, te njegovom braćom Nikolom i Liberom raspisana je međunarodna tjeralica, kao i za Hrvojem Petračem.

Zagorčev sin otet je 23. veljače u Zagrebu, a pušten je nakon što je njegov otac otmičarima platio 750 tisuća eura, odnosno polovinu otkupnine.

Pročitajte više