Ministar Ostojić: Svaka droga je zlo; Zeleni svijet: Dovest ćemo mu liječnike da ga upute u temu

VRHOVNI sud je oslobodio 39-godišnjeg Domagoja Jankovića koji je na zadarskom sudu uvjetno osuđen na deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine zbog uzgoja marihuane u njegovoj kući u Viru.

Potpredsjednica Udruge Zeleni svijet Marta Gold kazala je za Index kako im ovakve presude daju nadu da će se u Hrvatskoj nešto promijeniti te navodi kako ima već oko 10-ak slučajeva u kojima je Vrhovni sud odbacio presude županijskim sudovima.

"Droga je zlo"

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je odbacio mogućnost da Hrvatska legalizira marihuanu za medicinske svrhe.

"Što se tiče marihuane, moj stav je jasan, da je droga zlo. Nekoliko država od 194 u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji su legalizirale marihuanu u medicinske svrhe. Kada to dobije svoje znanstvene spoznaje i bude utemeljeno u kliničkim istraživanjima i pokaže se u kliničkoj praksi više zemalja, onda ćemo i mi o tome razmišljati", kazao je Rajko Ostojić te time dobacio mogućnost legalizacije "medicinske marihuane".

"Razmotrit ćemo mogućnost odgovarajuće primjene lijekova na bazi marihuane"

Podsjetimo, u kampanji je Kukuriku koalicija tvrdila kako se zalaže za dekriminalizaciju, odnosno da se posjedovanje manjih količina lakih droga smatra prekršajem, a ne kao sada, kaznenim djelom. U programu su, kao što je danas ponovio i ministar Ostojić, tvrdili kako je "svaka droga zlo", ali i da treba razlikovati "agresora od žrtve".

"Konzumenti droge su žrtve i njima treba pomoći. Agresori su tu proizvođači i dileri koji se bogate na tuđoj slabosti i nesreći, a žrtve su mladi ljudi koji postaju ovisnici u tom paklenom krugu", pisali su iz Kukuriku koalicije. Obećali su i razmotriti upotrebu marihuane u medicinske svrhe. "Razmotrit ćemo mogućnost odgovarajuće primjene lijekova na bazi marihuane", napisali su na pitanje građana iz Kukuriku koalicije.

"Dovest ćemo ministru liječnike da ga upute u temu"

"Mi namjeravamo svakako obaviti razgovor s novim ministrom zdravstva i doći ćemo mu s nekoliko liječnika koji će mu objasniti o čemu se zapravo radi, ako on nije upućen u temu", kazala nam je Gold te dodala da se nadaju da ih novi ministar neće ignorirati kao što ih je ignorirao prošli ministar Darko Milinović.

"Ovo je samo jedan u nizu slučajeva za koje udruga Zeleni svijet zna. Prvi presedan se dogodio prije tri godine, a znamo za još 10-ak takvih slučajeva", kazala nam je Gold te istaknula kako presudom Vrhovnog suda slučaj nije završen. "Taj čovjek ponovno može biti uhvaćen s marihuanom te će mu se opet suditi", rekla je Gold i dodala kako to pitanje treba napokon riješiti promjenama u zakonu.

"Jednako tretiramo i dilera i teško bolesnog čovjeka"

"Naš zakon na jednak način tretira dilera na ulici i teško bolesnog čovjeka, što je nedopustivo i nezamislivo u drugim europskim zemljama gdje se medicinski kanabis može dobiti na liječnički recept", zaključila je Gold.

Udruga Zeleni svijet je podnijela Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti zakona i odredbi o kažnjavanju konzumenata marihuane, no Ustavni sud na taj njihov prijedlog još nije odgovorio. Zeleni svijet je Ustavnom sudu poslao Podnesak o pokretanje postupka ocjene ustavnosti, Prijedlog  za pokretanje postupka ocjene ustavnosti, te Dodatak I. i Dodatak II. na temelju kojih žele omogućiti promjene zakona koji se odnose na konzumiranje marihuane u medicinske svrhe.

"Beznačajno djelo"

Oslobođeni Domagoj Janković je tijekom suđenja tvrdio da je marihuanu uzgajao za osobne potrebe, jer mu je pomagala u ublažavanju simptoma multiple skleroze od koje boluje. Govorio je da mu je marihuana nužno potrebna te dodao kako je kriv samo zato jer je to ilegalno.

No, tek je Vrhovni sud prihvatio njegovu obranu uz tvrdnju kako se radi o "beznačajnom djelu". U presudi Vrhovnog suda stoji da je to djelo beznačajno "jer je konzumacijom marihuane suzbijao simptome teške i neizlječive bolesti te je iskreno priznao djelo". Odvjetnica Domagoja Jankovića, Tanja Budimir, za Index je objasnila da "beznačajno djelo" ne znači da to djelo ne postoji, ali i da "nema značajne štete za društvo".

Na zadarskom suđenju su stručnjaci potvrdili Jankovićevu dijagnozu multiple skleroze, od koje je obolio sredinom 90-ih dok je imao 20-ak godina, ali su i osporavali njegovu obranu, jer u Hrvatskoj postoje legalni lijekovi kojima se ona liječi.

"Uz marihuanu mu bolest stagnira"

"Janković se pokušao liječiti 'normalnom terapijom', no ona mu nije pomogla te se odlučio za alternativno liječenje marihuanom i sada mu već godinama bolest stagnira", kazala nam je Budimir te dodala kako je Vrhovni sud prihvatio tu argumentaciju obrane.

Budimiru su policajci 22. kolovoza 2005. godine u kući u Viru pronašli 11 stabljika indijske konoplje visine 45 do 90 centimetara koje su bile smještene u šest posuda. Uz to su mu pronašli i više vrećica u kojima je bilo 157 grama "trave" te je osuđen na uvjetnu kaznu od deset mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine. Tu presudu je sada zbog navedenih razloga poništio Vrhovni sud.

Pročitajte više