VS UN danas na zatvorenoj sjednici raspravlja o Iraku

VIJEĆE sigurnosti UN-a, suočeno s istjecanjem roka koji su postavile Sjedinjene Države za trenutačno ispunjenje iračkih obveza prema razoružanju, trebalo bi započeti zatvorenu sjednicu u sjedištu svjetske organizacije u New Yorku u 16 sati po srednjeeuropskom vremenu.

Na sjednici, kako je najavio UN, razmatrat će se francusko-njemačko-ruska izjava o Iraku kojom se upozorilo da nema opravdanja za pokretanje rata protiv Iraka i zatražilo održavanje sastanka Vijeća sigurnosti na razini ministara vanjskih poslova.

Tri zemlje su zatražile sastanak radi razgovora o "realističnom" roku koji bi se iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu pružio za razoružanje.

Hoće li Washington na glasanje staviti svoj nacrt rezolucije, kojim se kao krajnji rok za Bagdad za razoružanje postavio 17. ožujka, još nije poznato.

Američki predsjednik George W. Bush, britanski premijer Blair i španjolski premijer Jose Maria Aznar, nakon kriznih razgovora na Azorima, u nedjelju su naznačili kako će pokušati još jedan dan diplomacije u Ujedinjenim narodima prije nego pokrenu vojnu akciju za razoružanje Iraka.

Tri čelnika su odlučila pokušati u još jednom krugu telefonskih razgovora uvjeriti članove Vijeća sigurnosti da podupru njihovu rezoluciju koja traži odobrenje za uporabu sile u Iraku i 17. ožujka stavlja kao rok za Sadama Huseina da ispoštuje zahtjeve UN-a ili je napustiti ukoliko se suoče sa izvjesnim vetom Francuske ili nedostatkom potrebnih devet glasova Vijeća za njezino izglasavanje.

Oni nisu na konferenciji za novinare nakon sastanka rekli hoće li staviti rezoluciju na glasovanje i ako utvrde da će propasti.

Do sada je, osim te tri zemlje, nacrt rezolucije u Vijeću sigurnosti otvoreno podržala jedino Bugarska, dok joj se pet država protivi, a šest nestalnih članica je suzdržano.

Američki predsjednik s Azora je poručio da će ponedjeljak predstavljati "trenutak istine za svijet".

Francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin kazao je u ponedjeljak kako Francuska ne može prihvatiti rezoluciju UN koja bi uključivala ultimatum ili automatsko pribjegavanje sili kako bi se osiguralo da Irak uništi svoje oružje za masovno uništenje. Time je potvrdio namjeru Francuske da, kao stalna članica Vijeća sigurnosti, uloži veto na američku rezoluciju kojom se današnji dan postavlja kao rok Iraku za ispunjavanje obveza iz rezolucije 1441 odnosno rok do kojeg je Bagdad trebao nedvojbeno pokazati da ima namjeru ispuniti sve obveze iz razoružanja.

"Francuska ne može prihvatiti rezoluciju koja se nudi u New Yorku... a koja postavlja ultimatum i predviđa automatsku uporabu sile", rekao je Villepin, ponovivši francusko stajalište kako je i dalje moguće mirno razoružati Irak.

Britanski premijer Tony Blair neizravno je, po završetku summita na Azorima u nedjelju navečer, pozvao Francusku da razmisli tijekom noći o svojoj najavi blokiranja rezolucije koja bi otvarala put upotrebi sile u Iraku.

Iz Washingtona je najavljeno kako će se predsjednik Bush, u slučaju da nema napretka u sjedištu UN-a oko dogovora o Iraku, obratiti u ponedjeljak navečer američkom narodu i, po BBC-u, dat će Sadamu Huseinu tek nekoliko sati za izbor između napuštanja Iraka i - napada.

Irački predsjednik Sadam Husein izjavio je u nedjelju da će se Irak boriti "bilo gdje u svijetu" ukoliko ga Sjedinjene Države napadnu te je optužio SAD da se postavlja u ulogu vrhovnog svjetskog suca.

Također je rekao da je "velika laž" da Irak još ima zabranjeno oružje.

"Kada neprijatelj pokreće rat širokih razmjera on mora shvatiti da će se bitka između nas voditi u zraku, na zemlji i na vodi bilo gdje na svijetu", rekao je Sadam na sastanku sa skupinom vojnih časnika, a prenijela je iračka novinska agencija.

Irački predsjednik rekao je također da će iračke snage nanijeti velike gubitke napadačima, koji će biti poraženi u velikom sukobu.

Istodobno je irački ministar vanjskih poslova Naji Sabri izjavio je u nedjelju da se vlasti u Bagdadu spremaju za skori rat sa Sjedinjenim Državama te da su narodu podijelile petomjesečne zalihe hrane.

Pročitajte više