Vučić Hrvatima u Srbiji: Želim da Srbiju volite kao što volite i svoju Hrvatsku

Foto: HINA/TANJUG/ Jaroslav PAP

SRBIJA i Hrvatska žele rješavati međusobne probleme i otvorena pitanja te graditi bolje odnose, rekli su danas u Petrovaradinu srpski predsjednik Aleksandar Vučić i hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Vučić i Radman, u svojstvu izaslanika premijera Andreja Plenkovića, govorili su na svečanosti na kojoj je izvršena primopredaja kuće bana Josipa Jelačića predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji. Ceremoniji su nazočili i visoki dužnosnici hrvatske zajednice, te pokrajinskih i državnih vlasti Srbije.

"Želimo pokazati na najkonkretniji način da rješavamo probleme i poslati jasnu poruku: ljudi hrvatske nacionalnosti, u bilo kojem dijelu Srbije živjeli, jesu građani Srbije i jesu netko tko treba uživati sva moguća prava i čija je Srbija domovina", poručio je srpski predsjednik.

Ocijenio je kako danas, unatoč svim spornim odnosima, Srbija i Hrvatska imaju "važnijeg posla u budućnosti".

"Taj važniji posao je da dobro razumijemo da samo dijalogom, čuvajući mir i stabilnost, počnemo graditi povjerenje između nas i da slušamo jedni druge, da ponekad uđemo u cipele jedni drugima i da poštujemo međusobna prava i identitet svakog, uz poboljšanje pozicije Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj", rekao je Vučić.

"Spremni smo već sljedećeg tjedna, kada počne formiranje vlade, učiniti značajno lakšim pristup članovima hrvatske zajednice u Vojvodini i lokalnim upravama", potvrdio je.

Vučić: Želim da Srbiju uvijek doživljavate kao svoju domovinu

On je najavio spremnost Srbije da sudjeluje u renoviranju prostora kuće bana Jelačića kako bi postao "velebno mjesto okupljanja Hrvata", te istaknuo spremnost pomoći i daljnjem razvoju infrastrukture Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) i hrvatske zajednice u cjelini.

"Želim da Srbiju uvijek doživljavate kao svoju domovinu, jednako koliko volite svoju Hrvatsku, da tražite od nas da pomognemo, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći. Doživljavat ćemo vas, ne kao nekog tko remeti, već tko doprinosi našem razvoju. Vjerujem da ćemo uspostaviti povjerenje između srpskog i hrvatskog naroda", poručio je srpski šef države hrvatskoj zajednici u Srbiji.

On je naglasio obvezu uzajamnog poštivanja prava drugih na očuvanje nacionalnog, kulturnog i drugog identiteta, uz poboljšanje ekonomske pozicije Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, kako bi, bez obzira na prošlost, "srpski i hrvatski narod razumjeli da su mir, stabilnost i povjerenje ključne poruke na kojima trebamo graditi budućnost".

"Bez toga - radit ćemo probleme, nesigurnost i nestabilnost jedni drugima. Previše smo mali da bismo mogli dopustiti sebi luksuz svađa i bilo kakvih problema u budućnosti", poručio je Vučić.

Grlić Radman: U Srbiji za tamošnje Hrvate očekujemo to što imaju hrvatski Srbi

Hrvatski šef diplomacije ocijenio je današnju svečanost kao "veliki događaj za hrvatsku zajednicu ovdje, ali veliki dan i za Srbiju".

Otvorenje kuće bana Josipa Jelačića u Novom Sadu Grlić Radman vidi "simbolom želje da još snažnije krenemo u rješavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa Hrvatske i Srbije".

Grlić Radman je istaknuo kako je uvjeren da se iskrenim i otvorenim dijalogom dviju države mogu riješiti sva otvorena pitanja.

"Današnja svečanost je važan trenutak u odnosima Hrvatske i Srbije, budući da jasno pokazuje kako zajedničkim snagama možemo raditi na dobrobiti svih", istaknuo je Radman, ukazavši na jedno od otvorenih političkih pitanja. 

"Srbi imaju tri zastupnika u Hrvatskom saboru i koalicijski su partner u vladi Hrvatske, a nadamo se i očekujemo da će i Hrvati u Srbiji imati svoje predstavnike na svim političkim razinama", rekao je Radman.

Vojnić: Vjerujem da je ovo još jedan korak ka boljoj suradnji

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić istaknula je preuzimanje kuće bana Jelačića kao "veliki dan za hrvatsku zajednicu u Srbiji".

"Vjerujem da je ovo još jedan korak ka boljoj suradnji između dviju države", rekla je Vojnić.

"Pokazali smo da je moguće nastaviti suradnju i raditi na razvijanju što boljih odnosa Srbije i Hrvatske. Vjerujemo da svi ovo kulturno blago hrvatskog naroda prepoznajemo kao naše i vjerujem da možemo otvoriti mnoga pitanja ključna za hrvatsku zajednicu u Srbiji", ocijenila je predsjednica HNV-a. 

Potraga za nestalima

Suglasivši se o civilizacijskoj potrebi da se intenzivira potraga za nestalima tijekom ratnih sukoba, Vučić je ustvrdio kako broj Srba čija se sudbina ne zna nije manji od broja nestalih Hrvata.

"To je civilizacijsko i prije svega humano ljudsko pitanje - hoće li moći nečija majka zapaliti svijeću na grobu svoga sina, bez obzira na to je li sin Srbin ili Hrvat...Treba napraviti pomak, to je važno zbog obitelji stradalih. Potrebno je pojačati napore, a to očekujemo i od hrvatske strane“, poručio je Vučić.

Pročitajte više