Vučić se obratio Srbima: "Sutra idem na Kosovo"

Foto: EPA

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić večeras se izvanredno obratio srpskoj javnosti.

Poručio je da sutra ide na Kosovo. 

"Idem na Kosovo i Metohiju zajedno s nekim od minsitara, očekujem razumne poruke i s druge strane, a pobrinut ću se da sve što budem govorio ima za cilj postizanje mira i stabilnosti", rekao je Vučić na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji u Beogradu, nakon što se ranije odbio sastati s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem.

Ipak, večeras je poručio da će se razgovori nastaviti.

"Mi moramo nastaviti razgovore jer je ključna stvar da sačuvamo mi. Moja namjera od početka nije da huškam Srbe na sukobe i da trgujem njihovom sudbinom i budućnošću već da se borimo za rješenje problema s Albancima", rekao je Vučić. 

No predsjednik Srbije, čini se, nije previše optimističan.

"Borim se da riješim stoljetne probleme s Albancima. Mnogo vode će Savom, Dunavom i Ibrom, ako hoćete, proteći dok do toga ne dođe", rekao je Vučić i najavio da prvo ide u Gazivode, gdje mu kosovske vlasti navodno brane dolazak. 

Podsjetimo, Vučićev posjet Kosovu je bio najavljen 8. i 9. rujna, no posljednjih dana došlo je do velikog zaoštravanja odnosa između Srbije i Kosova. 

Vučić se s kosovskim predsjednikom Thacijem odbio sastati i zbog navodnih prijetnji njegovoj 16-godišnjoj kćeri

Vučić se ranije tijekom dana u Bruxellesu odbio sastati s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, a nakon odvojenih bilateralnih sastanaka Vučića i Thacija sa šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini, izostao je trilateralni susret Mogherini-Vučić-Thaci, uobičajeni format u dosadašnjim pregovorima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU-a.

Šef Ureda za Kosovo u srbijanskoj vladi Marko Đurić iznio je novinarima razlog zbog kojih je Vučić odbio susret s Thacijem. "Zbog svih laži, pokvarenosti, prijevara i odvratnog pristupa koji su prema Srbima i srpskoj strani pokazali predstavnici prethodnih dana, zbog vrijeđanja, obmanjivanja, prijetnji, čak i predsjednikovoj 16-godišnjoj kćeri, zbog svega što su učinili prethodnih dana", rekao je Đurić.

Predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji izjavio je kako bi Vučić mogao proći kao Marko Đurić, koji je nedavno uhićen pri ulasku na Kosovo zbog navodno neusuglašenih administrativnih odluka i dozvola posjeta.

Zabranili mu da posjeti Gazivode?

"Ne znam dolazi li Vučić na Kosovo, dali smo mu dozvolu, ali destrukcijom stabilnosti Kosova ona se dovodi u pitanje. Drugi razlog - nema zbog čega ići na Gazivode i ne zna se dolazi li", prenijeli su poruku Veseljija beogradski mediji.

Đurić je izjavio da je "odluka priopćena usmeno" jer predstavnici u Prištini odbijaju poslati pismenu obavijest nakon što je njihova elektronska pošta vezana uz posjet Gazivodama objavljena.

"Ono što se zna je da predsjednik sam piše govor za taj dan i smatra ga svojim povijesnim govorom", objavio je ranije beogradski Blic, pozivajući se na neimenovanog sugovornika "iz vrha vlasti".

 

 

 

Pročitajte više