Vujanović: Prošlotjedni posjet Zagrebu potvrdio dobre odnose

PROŠLOTJEDNI posjet Zagrebu potvrdio je da su diplomatski odnosi Crne Gore i Hrvatske u usponu, izjavio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović, dodajući da od njega jer je to prije već učinio tadašnji predsjednik, a sada premijer Crne Gore Milo Đukanović nitko u Zagrebu nije tražio da ponovi ispriku zbog rata na dubrovačkom području 1991. godine.

"Nadali smo se da će se odnosi s Hrvatskom i pored užasnih posljedica, popraviti. Ispostavilo se da smo bili u pravu. Naime, hrvatsko javno mnijenje je ispriku tadašnjeg predsjednika Crne Gore vrlo dobro primilo i to je djelovalo vrlo pozitivno. Tijekom razgovora koje sam imao u Zagrebu nisam stekao dojam da se od mene očekivalo da ponovim ispriku, jer je, čini mi se, shvaćeno da je odnos Crne Gore prema tom dijelu svoje bliže povijesti upravo onakav kakvim ga je tada iskazao gospodin Đukanović", kazao je Vujanović u intervjuu današnjem broju "Nedeljnog telegrafa".

U Hrvatskoj je, kao i svugdje u međunarodnoj zajednici, shvaćeno da je položaj Crne Gore, kao države članice, "bitno drukčiji od onoga kakav je ona imala kao dio Savezne Republike Jugoslavije", kazao je Vujanović. On je dodao da Crna Gora "ima protokolarno mnogo značajniji i samostalniji tretman u drugim državama", što je vidljivo iz njegova posjeta Republici Hrvatskoj, ali i nedavnog posjeta crnogorskog premijera Mila Đukanovića Kini i Rusiji, te netom završenog posjeta SAD-u srbijanskog premijera Zorana Živkovića.

(Hina) ttag ps

Pročitajte više