Vukovar: Dan sjećanja na Borovo naselje - Bijeli križ opomenu šalje

U POVODU Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., koji se ove godine obilježava pod motom "Bijeli križ opomenu šalje", danas je obilježena dvanaesta obljetnica tragedije branitelja i civila vukovarske gradske četvrti Borova naselja.

U taj dio grada Vukovara pripadnici srpskih vojnih i paravojnih postrojba ušli su 19. studenoga 1991., pošto je 18. studenoga slomljen otpor branitelja u središtu Vukovara.

U povodu stradanja branitelja i civila u Borovu naselju na ostatcima u ratu teško oštećene a ove godine potpuno srušene negdašnje zgrade Borovo-commerza Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" postavila je spomen-ploču. Ploču je otkrila majka dvojice poginulih hrvatskih branitelja Jozija Radivojević i majka nestaloga branitelja Irena Pšenica.

U podnožju spomen-ploče lovorov vijenac položilo je izaslanstvo udruge "Vukovarske majke". Po riječima predsjednika Udruge Ivana Pšenice u vrijeme srpske agresije na Vukovar u podrumu zgrade Borovo-commerza nalazio se ratni odjel vukovarske Opće bolnice, u kojemu je u trenutku pada Borova naselja bilo oko 700 ranjenih branitelja i civila, među kojima 200 teških ranjenika.

Nakon okupacije Borova naselja pripadnici srpskih vojnih i paravojnih postrojba ubili su 85 branitelja i civila, a 176 se još nalazi na popisu zatočenih i nestalih, rekao je Pšenica, dodavši da su samo u bitkama za Borovo naselje poginula 82 branitelja i 150 civila.

Na komemorativnom skupu pred negdašnjom zgradom Borovo-commerza na kojemu se okupilo oko tisuću Vukovaraca, preživjelih branitelja i drugih stradalnika Domovinskog rata, također su govorili predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Josip Jugec i predsjednica Udruge zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Varaždinske županije Blaženka Đurđek. U obrani Borova naselja poginulo je 27 varaždinskih branitelja.

Podno otkrivene spomen-ploče cvijeće su položila i zapalila svijeće izaslanstva Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Vukovara, 204. vukovarske brigade, Ministarstva hrvatskih branitelja, grada Vukovara i poduzeća "Borova" d.d. Sudionici obilježavanja tragedije branitelja i civila Borova naselja zatim su se u koloni sjećanja zaputili gradskim ulicama prema crkvi Gospe Fatimske u izgradnji, gdje je za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara i Borova naselja služena misa zadušnica.

Pročitajte više