Vukovar: Istraga zbog ratnog zločina nad hrvatskim braniteljima i civilima

ISTRAŽNI sudac Županijskog suda u Vukovaru Nikola Bešenski prihvatio je večeras istražni zahtjev Državnog odvjetništva Vukovarsko-srijemske županije koje je tijekom dopodneva zatražilo da se zbog sumnje da su počinili ratni zločin provede istraga i sudski postupak protiv trinaestorice mještana Borova nedaleko od Vukovara.

Njih se optužuje da su početkom jeseni 1991. godine tijekom srpske agresije na to područje sudjelovali u mučenju i zlostavljanju hrvatskih branitelja i civila, dovođenih uglavnom s područja Baranje u zgradu nekadašnjeg kina u Borovu, koju su srpske paravojne vlasti pretvorile u logor.

Zbog posljedica mučenja neki su od zatočenika i umrli, navodi županijski državni odvjetnik Božidar Piljić, ističući da je na popisu 13 osoba koje se tereti za ratne zločine nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima u Borovu, te da je četvero njih nedostupno sudu.

Dostupna devetorica mještana Borova, u kojem živi većinsko srpsko stanovništvo, jučer su privedeni u policiju, a zatim i na saslušanje istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru Nikoli Bešenskom koji je odredio njihovo 48-satno zadržavanje.

Od večeras oni se, rješenjem istražnog suca Nikole Bešenskog, nalaze u 30-dnevnom pritvoru u Okružnom zatvoru u Osijeku.

Među devetoricom uhićenika, koji su u vrijeme srpske agresije na istočnu Slavoniju bili pripadnici "milicije" tzv. "sao krajine", jedan je djelatni policajac Policijske postaje Ilok. Načelnik PU vukovarsko-srijemske Marijan Tomurad zato je donio rješenje o njegovu udaljenju iz policijske službe.

Pročitajte više