Vukovar: Odgođena rasprava u suđenju Milovanu Ždrnji, optuženom za ratni zločin

GLAVNA rasprava, koja je pred Vijećem Županijskog suda u Vukovaru trebala početi danas u postupku protiv Milovana Ždrnje (1963.) iz Vukovara, optuženog za ratni zločin počinjen nad ratnim zarobljenicima, odgođena je za 7. lipnja.

Obrazlažući odgodu, predsjednik Vijeća sudac Nikola Bešenski, u nazočnosti optuženog Ždrnje, koji se brani sa slobode, zamjenika županijskoga državnog odvjetnika Zdravka Babića i svjedoka Ivice Pavića i Šimuna Karlušića, rekao je kako se glavna rasprava odgađa zbog spriječenosti odvjetnika optuženog Marka Babića.

U optužnici, koja je protiv Milovana Ždrnje podignuta još u rujnu 2002., Ždrnja se optužuje da je 20. studenoga 1991. u zarobljeničkom logoru Sremska Mitrovica na području Srbije i Crne Gore u svojstvu pripadnika vojne policije bivše JNA postupao nečovječno prema zarobljenicima koji su u taj logor dovođeni nakon okupacije Vukovara, 18. studenoga 1991.

Ždrnju se tereti da je zarobljenika Ivicu Pavića, dok je on bio "postrojen na pisti zajedno s ostalim zarobljenicima, iako je vidio da je Pavić ranjen u stopala obiju nogu i da jedva stoji od iscrpljenosti, udario pendrekom u zatiljak".

Kada je Paviću koji se pritom onesvijestio i pao na tlo, u pomoć prišao zarobljeni i ranjeni hrvatski policajac Šimun Karlušić, Ždrnja je njega udario pendrekom, naredivši mu da stavi ruke na leđa i glavu usmjeri prema tlu, te mu je zadao još jedan udarac u predjelu leđa.

Optuženi Milovan Ždrnja do uhićenja je bio zaposlen kao policajac u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj. Nakon uhićenja od 18. srpnja do 7. kolovoza 2002. bio je u pritvoru Okružnog zatvora u Osijeku, nakon čega se nalazi na slobodi.

Pročitajte više