Vukovar: Skup o privatizaciji u Vojvodini

Na poticaj Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i čelnika Skupštine općine Subotice, koji predstavljaju hrvatsku nacionalnu manjinu, u palači "Srijem" u Vukovaru danas je održan sastanak na kojem su predstavljene mogućnosti sudjelovanja hrvatskih poduzeća u privatizaciji u Vojvodini.

O mogućnostima sudjelovanja hrvatskih pravnih i fizičkih osoba u privatizaciji, posebice poljoprivredne zemlje u Vojvodini, govorio je predsjednik DSHV-a Petar Kuntić.

Kuntić je, pozvavši hrvatske tvrtke da se aktivno uključe u privatizaciju u Vojvodini, upozorio da se osim Agrokora, koji je kupio beogradski Frikom, i Lure, koja je kupila somborski Somboled, nijedna druga veća hrvatska tvrtka nije uključila u privatizaciju koja je u Srbiji na pola puta. Dodao je kako su vojvođanski Hrvati posebice zainteresirani da se hrvatske tvrtke uključe u privatizaciju zemlje u Vojvodini.

"Budući da mi nemamo novca da se uključimo u privatizaciju, bojimo se da će, ako se u te procese ne uključe hrvatske tvrtke, privatizacija u Vojvodini završiti na štetu hrvatskog naroda", upozorio je. Podsjetio je kako su se, primjerice, vojvođanski Mađari i Mađari iz Mađarske puno bolje organizirali i aktivnije uključili u privatizaciju u Vojvodini.

Kuntić je također izrazio nezadovoljstvo kadrovskom politikom hrvatskih tvrtaka koje imaju predstavništva u Vojvodini. "Među predstavnicima tih tvrtaka vrlo je malo Hrvata", ocijenio je Kuntić te je pozvao Hrvatsku gospodarsku komoru da svoje predstavništvo osim onog u Beogradu otvori i u Subotici.

Predstavljanju mogućnosti uključivanja u privatizaciju u Vojvodini bio je nazočan i potpredsjednik Skupštine općine Subotice Lazar Baraković, čelnici Hrvatskoga nacionalnog vijeća iz Vojvodine te gospodarstvenici iz Sombora, Novoga Sada, Sente i Mohača iz Mađarske.

Sastanku su također nazočili i saborski zastupnici s područja Vukovarsko-srijemske županije, članovi Županijskog poglavarstva, gradonačelnici i načelnici, predstavnici Hrvatske matice iseljenika, gospodarstvenici iz poljoprivrednih poduzeća i zadruga te predstavnici poljoprivrednih udruga s područja Županije.

Županijske gospodarske mogućnosti predstavio je poslovni tajnik Županijske komore Ivan Marijanović, a župan Nikola Šafer podsjetio je kako su u zadnjih nekoliko godina stvorene vrlo dobre političke i kulturne veze između Županije i Hrvata u Vojvodini. Te bi veze sada, kako je rekao, trebalo proširiti i na primjereniju gospodarsku suradnju.

(Hina) xzdra yln

Pročitajte više