Vukovar: Za uređenje odlagališta 44,6 milijuna kuna

U VUKOVARU je danas potpisan ugovor o sanaciji sedam odlagališta komunalnog otpada u Vukovarsko-srijemskoj županiji, za što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izdvojio 44,6 milijuna kuna.

To je, po podatcima Fonda, 59 posto ukupnih ulaganja u uređenje županijskih odlagališta.

Ugovor su potpisali direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo, župan Nikola Šafer, gradonačelnici gradova Vukovara, Vinkovaca, Županje i Iloka te općinski načelnici Gradišta i Drenovaca.

Na osnovi javnog poziva Fonda iz listopada 2003. za sanaciju odlagališta otpada najviše je novca, 15,4 milijuna kuna, odobreno gradu Vukovaru za odlagalište "Petrovački dol". Iloku je dodijeljeno 9,4 milijuna kuna, Županji 5,8, Vinkovcima 384.000 kuna, Gradištu 1,8 i Drenovcima 5,4 milijuna kuna.

Vukovarsko-srijemskoj županiji za nastavak uređenja odlagališta otpada "Bazjaša" nedaleko od Vinkovaca dodijeljena su 3,1 milijun kuna.

"U roku od godine dana počeli smo sanirati svih 149 neuređenih službenih odlagališta u Hrvatskoj i to moramo dovršiti do 2009.", rekao je predsjednik Fonda Mladineo. Dodao je kako će 2005. u Hrvatskoj početi i sanacija divljih odlagališta otpada.

Također je najavio da je Fond, osim uređenja odlagališta, spreman novčano pomoći i gospodarskim tvrtkama da čistije proizvode i nabavljaju tehnologiju koja će smanjiti ispuštanje štetnih plinova i povećati energetsku učinkovitost.


Pročitajte više