Vukovarsko srijemski županijski Stožer Civilne zaštite o poplavama

Stožer Civilne zaštite Vukovarskosrijemske županije zadužen za poljoprivredu, koji se sastao danas u Vinkovcima pod predsjedanjem župana Nikole Šafera, ocijenio je da obrana od poplave zadovoljava, ali je upozorio stanovnike te županije da ne piju vodu iz bunara bez prokuhavanja. L

Zbog velike količine površinskih voda, visoka je razina podzemnih voda u posavskome dijelu Županije, pa se voda u bunarima može zagaditi vodom iz septičkih jama. Stožer je zato pozvao stanovnike da upotrebljavaju vodu samo iz provjerenih vodoopskrbnih sustava ili da - ako to ne mogu - prokuhavaju bunarsku vodu.

Iako trenutačno obrana od poplave zadovoljava, a Sava opada, Stožer je pozvao sve predstavnike lokalne samouprave i javnih poduzeća da svakodnevno prate stanje na terenu i o tome ga redovito izvještavaju te da naprave prve neobvezujuće procjene štete na usjevima.

Stožer je pozvao Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva da dopusti žurni interventni otkup svinja u Vukovarsko-srijemskoj županiji kako bi se pomoglo poljoprivrednicima koji imaju tržne viškove. Također je od Ministarstva zatražio da nastavi provedbu projekta vezanog uz čišćenje kanala.

Župan Šafer pozvao je sve stručnjake koji svojim znanjem, prijedlozima i savjetima mogu pridonijeti da se poboljša stanje da se jave poljoprivrednim proizvođačima.

Kako bi se stalno pratilo stanje na terenu i vodila pomoć, imenovana je stručna ekipa na čijem je čelu Luka Aničić, član Stožera zadužen za zaštitu i spašavanje bilja i biljnih proizvoda.

Stožer je također pozvao poljoprivrednike da žurno obiđu polja i, gdje god to mogu, ispuste ili ispumpaju vode.

Predloženo je i da se sazove Odbor za selo i seljaštvo Županijske skupštine, koji bi trebao raspraviti o toj problematici.

(Hina) jvrd yjn

Pročitajte više