Washington nakon Qane poziva Izrael na suzdržanost, ali ne i na prekid vatre

SJEDINJENE Države pozvale su u nedjelju Izrael da bude oprezniji i izbjegava civilne žrtve u Libanonu nakon što su u izraelskom zračnom napadu na libanonsko selo Qanu poginule 54 osobe, no službeni Washington i dalje se odupire pozivima za trenutnim prekidom vatre.

Bijela kuća u priopćenju ističe da državna tajnica Condoleeza Rice na Bliskom istoku pokušava postići uvjete za "održiv" prekid nasilja.

"To je bio strašan i tragičan incident", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Blair Jones govoreći o najgorem krvoproliću od početka izraelske ofenzive prije 19 dana u kojem je smrtno stradalo 37 djece.

"I dalje pozivamo izraelsku vladu da bude vrlo oprezna kako bi se izbjegle civilne žrtve. Ovaj tragičan incident pokazuje koliko je to važno", dodao je Jones.

SAD je pod sve većim pritiskom europskih i arapskih saveznika za postizanjem trenutnog prekida vatre između Izraela i Libanona, no Washington zasad ne pokazuje naznake omekšavanja svog stajališta da prekid nasilja ne bi smio "zamrznuti" stanje na terenu.

Pročitajte više