Washington: Sanader će tražiti potporu SAD-a za ulazak hrvatske u NATO

HRVATSKI premijer Ivo Sanader rekao je u ponedjeljak u Washingtonu da će od američkog vodstva tražiti da se na summitu NATO-a u Istanbulu jasno kaže kako je Hrvatska sljedeća za prijam u Sjevernoatlantski savez.

Sanader boravi u Washigtonu gdje će u ponedjeljak sudjelovati u svečanosti koju Bijela kuća priređuje povodom učlanjenja novih sedam zemalja bivšeg istočnoeuropskog bloka u NATO.

Tom prigodom će se zajedno s drugim premijerima susresti i s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom, potpredsjednikom Dickom Cheneyem, državnim tajnikom Colinom Powellom i ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom.

Sanader je novinarima prije svečanosti rekao kako Hrvatska nije zadovoljna samo politikom "otvorenih vrata" za NATO nego da će zatražiti od najvišeg vrha Sjedinjenih Država da se na summitu NATO-a u Istanbulu u lipnju "vrlo jasno kaže da je Hrvatska sljedeća koja će ući u NATO".

On je rekao da to očekuje, bilo za eventualni val proširenja NATO-a na više zemalja ili na moguće inidividualno proširenje.

Upitan kada očekuje da bi Hrvatska mogla biti pozvana u NATO, Sanader je rekao bi to moglo biti vrlo brzo.

"Ukoliko se to ne dogodi na istanbulskom summitu, a po svemu sudeći neće se dogoditi jer nije na dnevnom redu poziv za nove članice, može se dogoditi u bilo kojoj drugoj prigodi", rekao je on.

"Ja očekujem da će se to vrlo brzo dogoditi kada je riječ o Hrvatskoj", naglasio je Sanader.

Osim premijera sedam novih članica, Bugarske, Slovačke, Rumunjske, Slovenije, Litve, Latvije i Estonije, na svečanost u Bijeloj kući pozvani su i premijeri tri zemlje, Hrvatske, Albanije i Makedonije, koje također žele što brže ući u NATO.

Sanader je ocijenio da je poziv njemu i premijerima Albanije i Makedonije dokaz kako su tri zemlje "na dobrom putu", te je dodao da je to "vrlo jasan signal" da NATO ozbiljno shvaća njihovu kandidaturu.

On je rekao kako će druge zemlje koje žele ući u NATO imati potporu Hrvatske, ali da Hrvatska želi "da se svaku zemlju tretira individualno" kako je to predviđeno i u Američko-jadranskoj povelji kojom se podržava ulazak Hrvatske, Albanije i Makedonije u NATO.

Pročitajte više