SAD uveo nove sankcije Venezueli, Maduro: "Ne plaši me car Trump"

Foto: FAH
 
SJEDINJENE Države u srijedu su donijele sankcije protiv osmero venezuelskih dužnosnika, među kojima je i brat bivšeg predsjednika Huga Chaveza, a riječ je o ljudima koji su sudjelovali u uspostavi Ustavotvorne skupštine, koju Washington smatra "nezakonitom".
 
"Ovaj režim je neprihvatljiv i SAD će biti na strani oporbe (koja se bori) protiv tiranije sve dok Venezuela ne uvede naprednu i miroljubivu demokraciju", rekao je američki ministar financija 
Steven Mnuchin, navodi se u priopćenju. "Sva imovina tih dužnosnika u SAD-u je blokirana i američki građani ne smiju poslovati s njima", dodaje ministarstvo.
 
SAD uveo "neviđene pravne i financijske sankcije diktatoru Maduru"
 
Među tim dužnosnicima je i Adan Coromoto Chavez Frias koji je imenovan tajnikom predsjedničkog povjerenstva Ustavotvorne skupštine. "On je bivši ministar kulture (...) i brat bivšeg predsjednika Huga Chaveza", dodaje isti izvor.
 
SAD je 31. srpnja uveo "neviđene pravne i financijske sankcije" venezuelskom predsjedniku Nicolasu Maduru, kojeg je nazvao "diktatorom" nakon izbora te skupštine i krvavih prosvjeda koji su ih pratili.
 
"Ne slušam naredbe carstva"
 
Maduro je odgovorio da ga ne plaši "car Trump": "Prijetnje i sankcije carstva me ne plaše ni na trenutak. Ne slušam naredbe carstva. Nikada nisam, neću ni sada... Pošalji nam još sankcija, 
Donalde Trumpu". 
 
Washington i Caracas, koji od 2010. nemaju diplomatskih veza, ali su im se odnosi popravili pred kraj mandata Baracka Obame, sačuvali su čvrste gospodarske i trgovinske veze, ponajviše u naftnoj industriji. 

Pročitajte više