Washington: Sedam novih članica formalno ušlo u NATO

NATO je u ponedjeljak u Washingtonu i formalno u svoje članstvo primio sedam bivših komunističkih zemalja iz srednje i istočne Europe, čime je Sjevernoatlantski savez došao do granica nekadašnjeg hladnoratovskog neprijatelja Rusije, a broj njegovih članica porastao je s 19 na 26.

Predstavnici sedam zemalja, Rumunjske, Bugarske, Slovačke, Slovenije, Litve, Estonije i Latvije, formalno su američkom državnom tajniku Colinu Powellu predali dokumente o pristupanju na kratkoj ceremoniji u Washingtonu.

Kasnije u ponedjeljak predviđena je javna svečanost proširenja NATO-a u Bijeloj kući na kojoj će sudjelovati američki predsjednik George W. Bush i premijeri sedam zemalja pristupnica, te premijeri tri zemlje, Hrvatske, Albanije i Makedonije, koje također žele što brži ulazak u NATO i u tome imaju punu potporu Sjedinjenih Država.

NATO je osnovan 1949. godine kao odgovor na prijetnju Sovjetskog Saveza, a sada su u članstvo Sjevernoatlantskog saveza po prvi puta ušle bivše sovjetske republike.

Savez se po osnutku sastojao od dvanaest zemalja članica: Danske, Francuske, Islanda, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Norveške, Portugala, Sjedinjenih Država, Belgije, Velike Britanije i Kanade.

Tijekom Hladnog rata u NATO su ušle Njemačka, Grčka, Španjolska i Turska, a tijekom devedesetih i nekadašnje članice Varšavskog pakta Češka, Mađarska i Poljska.

Pročitajte više