WHO: Lijekovi za AIDS za tri milijuna oboljelih do 2005.

SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) i UNAIDS objavili su opširan program za nabavu antiretroviralnoga lijeka za tri milijuna oboljelih od AIDS-a u zemljama u razvoju i u tranzicijskim zemljama do konca 2005.

"Prevencija i liječenje AIDS-a možda su najteža zadaća na polju zdravstva pred kojom se svijet našao. Posrijedi su životi milijuna ljudi. Strategija bi trebala uključiti sveobuhvatne i nesvakidašnje mjere koje će im omogućiti da prežive", kazao je u priopćenju Jong-Wook Lee, glavni direktor WHO-a.

"Mislimo da nemamo nikakvih izgleda da zaustavimo epidemiju ne uspijemo li bitno povećati broj osoba koje će imati pristup lijekovima. Liječenje i prevencija dva su temeljna stupa uspješne strategije protiv AIDS-a", istaknuo je Peter Piot, izvršni direktor UNAIDS-a.

Da bi ostvarile svoje ciljeve, ove dvije organizacije ističu da treba pojednostavniti pristup antiretroviralnoj terapiji, osnovati uspješnu i pouzdanu službu za opskrbu lijekovima i dijagnostičkim proizvodima, brzo objavljivati nova otkrića i rješenja koja su se pokazala dobrim te stručno obučiti nekoliko desetaka tisuća zdravstvenih djelatnika izvan liječničke struke koji će podupirati i nadzirati liječenje.

WHO procjenjuje da će za provedbu te strategije u dvije sljedeće godine trebati 5,5 milijarda dolara.

Da bi podupro taj pothvat, Međunarodni savez Crvenog križa i Crvenog polumjeseca objavio je da provodi program liječenje u šest afričkih zemalja kojim se predviđa pristup lijekovima.

(Hina) vrad dgk

Pročitajte više