WHO: Virus H5N1 može preživjeti na hladnoći u ptičjem izmetu više od mjesec dana

VIRUS ptičje gripe soja H5N1 može preživjeti više od mjesec dana u ptičjem izmetu na hladnoći i gotovo tjedan dana tijekom vrućih ljetnih mjeseci, izvijestila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Istraživanje što su ga proveli stručnjaci WHO-a moglo bi biti od velike koristi, s obzirom da ukazuju na činjenicu da opasni virus koji se može prenijeti na ljude i na ptice, može preživjeti tako dugo u ptičjem izmetu u različitim uvjetima te da je kao takav iznimno opasan.

"Virus H5N1 može preživjeti najmanje 35 dana na niskim temperaturama od približno 4 stupnja Celzija, ali i šest dana na visokoj temperaturi od približno 37 stupnjeva Celzija, što nije nimalo ohrabrujuće", stoji u priopćenju WHO-a.

Opasnost je u tomu što se pilići, koji prenose ovu bolest, najčešće slobodno kreću po dvorištima farmi te se miješaju s divljim pticama dijeleći s njima vodu i hranu. Ovakva je situacija "dobra" prilika za ljudsko izlaganje virusu, posebno ako perad ulazi u kuće ili se u njih unosi tijekom hladnog vremena, te spava u istome prostoru s ukućanima", stoji u priopćenju.

(Hina) xmh ydgk

Pročitajte više