WikiLeaks: Dodik je prijetnja za stabilnost na Balkanu

PREDSJEDNIK Republike Srbije Milorad Dodik postao je temom tajnih depeša američkih diplomata nakon što je 2009. kazao da bosanski muslimani stoje iza napada na sarajevskoj glavnoj tržnici 1994. i 1995., kada je poginulo više od stotinu ljudi, prenio je Reuters WikiLeaks.

"Poricati činjenice o tim napadima isto je kako da poričite Srebrenicu, a oni koji to čine bit će tretirani kao oni koji negiraju Holokaust - u najboljem slučaju smatrat će se marginalnim elementima, na sumanutoj margini i s duboko negativnim programom", kazao je Dodiku tadašnji američki veleposlanik u BiH Charles English, diplomatski veteran koji je godinama radio na Balkanu, prenosi srpski Blic.

Na sastanku u rujnu 2009., opisanom u jednoj od desetak depeša, govori se o Dodikom sve prkosnijem stavu i njegovoj težnji ka secesiji, koju mnogi diplomati vide kao najveću opasnost za stabilnost na Balkanu. Dodika opisuju kao "grubog i pomalo plahovitog lidera SNSD-a", a njegovu "halabuku" kao opasnu, ma kakav bio njegov cilj.

"Iako Dodikova retorika zvuči neupućenima kao apsurdno pozerstvo, javnost u RS uzima je zdravo za gotovo, a njega vidi kao branioca RS", ističe se u depeši i dodaje da "u najmanju ruku to stvara klimu u RS u kojoj je bilo kom političaru, pa i Dodiku, nemoguće da napravi kompromis, uključujući one koji se tiču državnih reformi neophodnih da bi se Bosna približila NATO i EU".

Pročitajte više