Wunenburger o aplikaciji RH za članstvo u EU

ŠEF Izaslanstva Europske komisije u Zagrebu Jacques Wunenburger izjavio je da Hrvatska pri podnošenju kandidature za članstvo u EU treba voditi računa i o europskom političkom kalendaru, jer i Bruxelles mora biti spreman za prihvaćanje toga zahtjeva.

´Nikada nisam rekao da Hrvatska ne bi trebala aplicirati za članstvo u EU, nego da, s jedne strane, treba ispuniti određen broj uvjeta definiranih u Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) da bi ta kandidatura bila pozitivno razmotrena te s druge strane, da treba voditi računa i političkoj agendi hrvatske Vlade i Europske unije, jer i mi također trebamo biti spremni za primanje te kandidature´, rekao je Wunenburger nakon predstavljanja zajedničkog projekta Izaslanstva Europske komisije, Ministarstva za europske integracije i Hrvatskog telekoma, čiji je cilj da se hrvatski građani upoznaju s mogućnostima informiranja putem interneta o europskim integracijama.

Wunenburger je još jednom demantirao izjavu objavljenu početkom listopada, za koju mu kaže da mu je pripisana, prema kojoj ´proljeće 2003. godine nije idealan trenutak za podnošenje molbe, te da bi Hrvatska trebala zamrznuti svoju kandidaturu na neko vrijeme´.

Wunenburger je dodao da hrvatska Vlada treba biti pažljiva tako da ´prije podnošenja zahtjeva za kandidaturu situacija bude dovoljno zrela kako bi on bio dobro prihvaćen´.

Zamoljen da komentira izjavu europskog povjerenika za proširenja Guentera Verheugena da Hrvatsku treba izuzeti iz zapadnog Balkana, Wunenburger je rekao da su u Europskoj uniji uvijek zastupali politiku da se svaka zemlja vrednuje prema individualnim zaslugama te da se ´ne može poreći da je Hrvatska naprednija od mnogih zemlaja u regiji´.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula još je jednom najavio da će u sljedećih nekoliko mjeseci Hrvatska sigurno podnijeti zahtjev za ulazak u EU. ´Treba skinuti s dnevnog reda određene probleme koji se vezuju uz hrvatsku kandidaturu, kako bi ta kandidatura dobila veću uvjerljivost´, rekao je Picula, koji je također bio nazočan na predstavljanju projekta.

Pročitajte više