Wunenburger: Otvorena granična pitanja Hrvatska i Slovenija trebaju riješiti bilateralno

OTVORENA granična pitanja Republika Hrvatska i Republika Slovenija, među kojima je i pitanje Svete Gere, trebaju riješiti bilateralno i to je jasno stajalište Europske komisije, izjavio je šef delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Jacques Wunenburger.

Veleposlanik Wunenburger sudjelovao je danas na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu u radu konferencije "Proširenje poslije proširenja - Izazovi budućih proširenja Europske unije", koju su organizirali Ministarstvo europskih integracija i Hrvatska studentska asocijacija.

"Bez obzira na to što je Slovenija od 1. svibnja članica Europske unije otvorena granična pitanja između te zemlje i njoj susjedne Republike Hrvatske trebaju se riješiti bilateralno i to je jasno stajalište Europske komisije", istaknuo je Wunenburger, odgovarajući na novinarski upit, nakon konferencije, o stajalištu Europske komisije o otvorenim slovensko-hrvatskim graničnim pitanjima, a u kontekstu činjenice da je granica između Hrvatske i Slovenije sada i shengenska granica.

Wunenburger je rekao kako pitanje i utvrđivanje granica između država članica i nečlanica Europske unije nije u nadležnosti Europske komisije, a ni Europske unije.

Wunenburger je izrazio nadu da će i spomenuto granično pitanje na Svetoj Geri dvije zemlje riješiti bilateralno ili arbitražom, istaknuvši kako to nije pitanje o kojemu će se Europska komisija izjašnjavati, budući da nije u njezinoj nadležnosti.

Na Svetoj Geri, na hrvatskom području, za vrijeme bivše Jugoslavije bila je vojarna JNA, koju je nakon povlačenja te vojske 1991. zauzela slovenska vojska.

Republika Slovenija jedna je od deset europskih zemlja i jedina od zemalja bivše SFRJ, koja je 1. svibnja primljena u Europsku uniju.

Pročitajte više