Wunenburger: Pregovori RH i EU počet će ubrzo

VODITELJ Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Jacques Wunenburger u ponedjeljak je izjavio kako je Hrvatska u protekle četiri godine ostvarila velik napredak, izrazivši uvjerenost da je Hrvatska sada mnogo bliže EU nego na početku njegova mandata i da će pregovori o punopravnom članstvu početi uskoro.

"Uopće ne dvojim da će pregovori početi, to je sad pitanje tjedana ili možda dva-tri mjeseca, ali sam uvjeren da ćete prije kraja godine započeti pregovore, a ostalo je tek pitanje rutine. Hrvatska će sigurno u godinama koje dolaze postati članicom Unije", rekao je Wunenburger novinarima nakon oproštajnog posjeta predsjedniku RH Stjepanu Mesiću.

Mesiću je voditelj izaslanstva EK, koji Hrvatsku napušta u kolovozu, rekao da bi mu bilo draže da je mogao otići nakon što su pregovori s EU već započeli, ali to "nije uspio postići".

Novinarsko pitanje o tome što je, osim otvorenog kritiziranja, učinio tijekom četiri godine da pomogne Hrvatskoj na putu u EU, Wunenburgeru se nije osobito svidjelo. "Mislite da sam stalno kritizirao, da je to jedino što sam činio?", zapitao je.

Podsjetio je da je za njegova mandata EK dala pozitivno mišljenje o hrvatskoj spremnosti za pridruženje Uniji, da je Hrvatskoj odobren status zemlje kandidata i da je Hrvatska dobila financijsku pomoć za potporu provedbi reformi, upitavši zar se sve to "ne broji".

Na novinarsko podsjećanje da je pitanje bilo o njegovu osobnom doprinosu, odgovorio je da je ostvarenje svega što je naveo bilo i "dijelom njegovih zaduženja".

"Ja sam bio dio toga", napomenuo je, dodavši kako je, "za razliku od nekih drugih zemalja i nekih drugih ljudi u ovoj zemlji", on uvijek govorio istinu.

Predsjednik Mesić Wunenburgera je prigodom oproštajnog posjeta odlikovao Redom kneza Branimira s ogrlicom.

Pročitajte više