WWF: IZGRADNJA BRANA UGROŽAVA SVJETSKE RIJEKE

Izgradnja brana velika je prijetnja nekima od najvećih svjetskih rijeka, a najviše je ugrožen kineski Jangce, objavio je u Svjetski fond za zaštitu divljine (WWF).

U izvještaju "Rijeke u opasnosti" objavljenom u utorak kaže se još da se mnoge koristi od brana, poput hidroenergije, izgube lošom praksom i ekološkom štetom.

"Većina vode koju brane daju izgubi se, uglavnom zbog nedjelotvornih ... sustava navodnjavanja koji globalno gube goleme količine vode na godinu, čak deset puta više vode nego što godišnje potroši cijeli afrički kontinent", kaže se u izvještaju. Prema tom tekstu, šezdeset posto od 227 najvećih svjetskih rijeka fragmentirano je branama.

"(To) je dovelo do uništenja močvara, smanjenja broja slatkovodnih vrsta, među kojima i riječnih dupina, riba i ptica, a i do prisilnog raseljavanja desetaka milijuna ljudi", tvrdi WWF.

Kineska rijeka Jangce najugroženija je, kaže se u izvještaju, jer je na njoj planirano ili je već u izgradnji 46 velikih brana.

Velika izgradnja brana traje i u bazenu rijeke La Plata u Južnoj Americi i međurječju Tigrisa i Eufrata na Bliskom istoku.

Neki od najugroženijih sisavaca poput dupina iz Gangesa i dupina i kitova u Jangceu u opasnosti su jer im zbog izgradnje brana nestaju staništa.

Prema izvještaju WWF-a, najviše stradaju zajednice koje žive nizvodno od brana, ali izgradnja brana moguća je i na ekološki prihvatljiv način.

"Dobar odabir lokacije, izbjegavanje glavnoga toka riječnoga sustava, kao i bolja konstrukcija brane, mogu odigrati važnu ulogu i smanjiti negativan utjecaj", kaže se u izvještaju.

(Hina) xvm ydv

Pročitajte više