Josipović: Ne može za sve samo Sanader biti odgovoran



"SIGURNO samo jedna osoba ne može biti odgovorna, ali neka pravosuđe to istraži", kazao je danas predsjednik Ivo Josipović gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom na kavu" komentirajući aferu s crnim fondovima vladajuće stranke iz kojeg je navodno financirana i predsjednička kampanja premijerke i šefice HDZ-a Jadranke Kosor.

Time je predsjednik naznačio da je teško moguće da je samo Ivo Sanader odgovoran za crni novac koji je kolao uvaženim članovima vladajuće stranke.

Josipović je i dodao općenitu izjavu kako treba istražiti sve gdje ima sumnje u kriminal te da to ne bi trebala biti tema za političke rasprave.

Dugo planirani sastanak s Jadrankom Kosor, rekao je Josipović, još nije dogovoren, i to zato što su oboje preopterećeni, "naročito premijerka uoči izbora". No, dodao je kako se možda i sastanu do kraja ovog tjedna, jer je on sljedeći tjedan na zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku.

Za bivšeg i sadašnjeg predsjednika crni fond HDZ-a je tabu tema o kojoj ne žele razgovarati

Josipović je ranije danas izjavio kako je želi utjecati na pravosuđe odbivši odgovarati na pitanja o crnim fondovima HDZ-a kao ni o bivšim izbornim kampanjama te stranke uključujući prije svega onu Jadranke Kosor za predsjednicu RH iz 2005. godine.


"Nemojte ni mene ni ostale političare pitati o pravosudnim i istražnim radnjama koji su u tijeku", rekao je danas Josipović okupljenim novinarima.

O mućkama iz predizborne kampanje kao ni o crnim fondovima nije želio govoriti ni bivši predsjednik Stjepan Mesić. Kratko nam je rekao kako je o tome govorio 2005. godine te da nema smisla ponavljati. Naime, tada je naglašavao nesrazmjer prijavljenih troškova kampanje sa stvarnim troškovima.

No, i Josipović kao i Mesić trpjeli su slične napade, doduše u manjem obimu, da službeno prezentirani troškovi kampanja nisu i stvarni troškovi.

Pročitajte više