Za dovršenje autocesta u Sloveniji potrebno 250 milijuna eura

SLOVENSKA vlada donijela je odluku o stopiranju vanjskog i domaćeg zaduživanja za gradnju autocesta, piše u četvrtak slovensko "Delo".

Za gradnju 50 kilometara nacionalne autoceste poduzeće DARS, koje je u državnom vlasništvu, u idućih 5 godina treba dodatnih 250 milijuna eura, a slovenska vlada namjerava sredstva osigurati izdavanjem državnih obveznica s jamstvom.

Kako u svom izdanju od četvrtka navodi ljubljansko "Delo", zakonski prijedlog koji bi to realizirao upitan je jer nisu navedeni podaci o dosadašnjoj zaduženosti i kreditnoj sposobnosti DARS-a, što je neophodno potrebno ako se računa na ozbiljne investitore u takve obveznice.

Kako u glavnom komentaru dana navodi vodeći slovenski list, jamstva za gradnju autocesta prikriveni su dug države, a vlada obveznice namjerava prodati domaćim paradržavnim fondovima, među kojima i fondu KAD koji bi morao sakupljati sredstva za isplatu mirovina, što je upitna operacija.

Osim toga, navodi list, DARS-ov stupanj zaduženosti ove se godine opasno povećao iz proračuna dobiva 60 posto, a iz kredita 60 posto, dok je ranije razmjer bio obrnut. Iako povećane, cestarine prikupljene na autocestama za sada su dovoljne samo za otplatu kreditnih anuiteta, navodi "Delo".

Pročitajte više