Za sutra najavljen ovršni postupak u PPK "Valpovu"

NA TEMELJU zaključka suca Općinskog suda u Valpovu Darka Medveda od 14. siječnja sutra u 9 sati treba se provesti odluka Trgovačkog suda u Osijeku, koja novoj Upravi PPK "Valpova" omogućuje da uđe u tvrtku i preuzme svu dokumentaciju.

Odluku treba provesti sudski ovršitelj, tako da članovima nove Uprave Edinu Lehi (predsjedniku) i Snježani Vuici te članovima Nadzornog odbora Ivi Brzici (predsjedniku), Antunu Saueru i Snježani Brzici omogući nesmetan pristup u sjedište tvrtke i preuzimanje sve poslovne dokumentacije.

Ovršni postupak će se provesti u nazočnosti policije, a kako je izvijestio sudac Medved, sud će protiv osoba koje budu ometale provedbu ovrhe, bude li potrebno, izreći novčane kazne ili im odrediti pritvor.

Uoči sutrašnjeg ovršnog postupka predsjednik Izvršnog povjerenstva Stožera za obranu tvrtke Branko Srakić razgovarao je danas u Osijeku s načelnikom osječko-baranjske Policijske uprave Vladom Tuličićem.

Po riječima načelnika Ureda načelnika PU-a Stipe Rimca Srakić je najavio da će se radnici "pasivno oduprijeti", t.j. da bez uporabe sile neće dopustiti provedbu ovrhe. Radnici će u "zgusnutim redovima zapriječiti Brzici i ostalima da uđu u tvrtku", prenio je Rimac Srakićeve riječi.

Naša zadaća nije provesti ovršni postupak, nego osigurati uvjete da se on obavi i za to ćemo imati dostatan broj policajaca, rekao je Rimac za Hinu. Dodao je kako je načelnik Tuličić Srakiću rekao da će se policija maksimalno suzdržavati od sredstava prisile na koja imaju zakonske ovlasti.

Sudac koji je donio spomenuti zaključak, i koji će sa sudskim ovršiteljem sutra nazočiti ovršnom postupku, po Rimčevim riječima može na "licu mjesta prolongirati ovrhu". Sudac Medved je u izjavi za Hinu to i potvrdio, a na upit odnosi li se to na moguće izgrede, odgovorio je potvrdno.

Prije desetak dana Vrhovni sud odbio je prijedlog Općinskog suda u Valpovu da taj sud bude izuzet od donošenja zaključka o provedbi odluke Trgovačkog suda u Osijeku (koji je potvrdio i Visoki trgovački sud) kojom se priznaje legitimna dioničarska skupština na kojoj je izabrana nova Uprava s Brzicom na čelu. Sukob u toj tvrtki koji traje duže vrijeme produbio se ljetos kad su radnici zajedno sa starom upravom i Ivicom Berečićem na čelu odbili rješenje osječkoga Trgovačkog suda i Visokoga trgovačkog suda te osnovali Stožer za obranu tvrtke od "neprijateljskog preuzimanja kako bi spriječili ulazak nove Uprave u tvrtku". Potkraj godine fizički su se sukobili zaštitari tvrtke "Borbaš" i radnici, pri čemu je ozlijeđeno deset osoba. Cijelo vrijeme koliko traje sukob tzv. stare i nove uprave Stožer ponavlja kako "nikako neće dopustiti ulazak Brzice i nove Uprave u tvrtku", poričući Brzici legitimnost kupnje 42 posto dionica i ljetošnju dioničarsku skupštinu kad je izabrana nova Uprava s njim na čelu.

Pročitajte više