Bakićeva hit ideja s robotima u školama širi se Balkanom

Foto: Croatian Makers/Facebook

DOK SE hrvatski političari ovih dana bave događajima od prije 25 godina, neki u Hrvatskoj ipak gledaju u budućnost.

Projekt poduzetnika Nenada Bakića Croatian Makers, koji donacijama robota stotinama hrvatskih škola aktivno radi na dizanju interesa za obrazovanje u STEM (znanost, tehnologija, inžinjerstvo i matematika) području među mladima, potaknuo je interes za slične akcije i u susjednim državama - Bosni i Hercegovini te Srbiji.

Informatika uskoro obavezna u srpskim školama


Kako smo nedavno pisali, u Srbiji informatika uskoro postaje obvezan predmet u školama, a u programu "Kod-igranje" za početak će se baviti razvojem informatičke pismenosti osnovaca. I to zahvaljujući - robotima.

“U kutiji se nalazi robot koji će služiti za edukaciju djece koja se budu prijavila za akciju Bitka za znanje, a pomoću ovog robota djeca mogu programirati razne funkcije”, naveo je Miomir Popeskov iz Centra za kreativno razmišljanje "Kliker", piše B92.

Prvih 200 embotova za prvih 40 od planiranih 1000 škola u Srbiji osigurano je zahvaljujući donaciji upravo Nenada Bakića.

"Robotika vam se uči upravo kroz pokušaj i pogrešku, znači probaš ne ide, ne bojiš se pokušaja, znači klinci se kroz robotiku uče promašivati, uče pokušavati uče uspijevati kroz pogrešku i pokušaj, ne znači u sferi podređenosti autoritetu koji je rekao to mora biti tako i nikako drugačije", rekao je Bakić.

Krenulo je i u BiH


Bakić je ovih dana na svom blogu otkrio još par detalja o širenju svoje ideje na susjedstvo.

"Donirali smo cijelu našu franšizu i dali početni kapital partnerima u Beogradu da razviju sličan poduhvat u Srbiji, a 25. siječnja nas očekuje lansiranje robotičke lige u BiH na istim osnovama, pokreću je naši partneri iz Nsoft i SPARK (uz "junior partnere" iz Banja Luke, tako da se "pokrije" cijela BiH)", napisao je Bakić.

Kako doznajemo, Bakić i njegov tim dali su inicijalne donacije, te potrebnu poduku kako bi partneri u drugim zemljama mogli razviti slične projekte, odnosno robotičke lige na istoj platformi u tim zemljama.

Zašto je STEM važan?


Bakić je na svom blogu još jednom pojasnio zbog čega je djeci potrebno obrazovanje, s naglaskom na STEM područje.

"Ne možemo čekati reformu kurikuluma. Ogroman broj djece ima pravo na suvremenu edukaciju odmah. Umjesto 19-stoljetnog pristupa biflanja informacija u atmosferi podređenosti autoritetu trebaju suvremene vještine, razvijanje otvorenog duha i čvrstog karaktera – tj. sve ono što im treba da budu ravnopravni sudionici društva i gospodarstva 21. stoljeća.", piše Bakić, pa dodaje: "Trošak neprovođenja reforme je strahovit, ne samo za svako dijete koje nije uključeno, nego i za cijelo društvo. STEM područje (Science, Technology, Engineering and Mathematics) je pak ključno, ne samo jer se u njemu nalazi većina najatraktivnijih zanimanja današnjice, nego i zato jer kompetencije iz njega zalaze u većinu drugih zanimanja, a i ključno je za razvijanje otvorenog duha i čvrstog karaktera."

"Kad govorimo o školstvu, govorimo o budućnosti. Reforma kurikuluma je apstraktan pojam, svi znamo da bi uspješna reforma dovela do rezultata za 20, 30 ili 40 godina. Međutim, kad dijete dođe kući s atraktivnom tehnologijom koju voli, svaki roditelje se mora zapitati ne samo "Gdje će ono biti 2031.?" nego hoće li ovo biti zemlja u kojoj će ono ostvarivati svoju budućnost, ili neka druga – a roditelj ostati sam u starosti. Osim toga, vrijednosti kojima učimo djecu u školama danas postaju naše temeljne društvene vrijednosti sutra", ističe naš poduzetnik.

Pročitajte više