Zabrinutost zbog Sj. Koreje - SAD, Kina, Južna Koreja, Japan

ZAMJENIK američkog državnog tajnika Richard Armnitage u četvrtak je izjavio kako se Kina složila da bi Sjeverna Koreja trebala odustati od reaktiviranja nuklearnog programa zamrznutog prije osam godina, dodavši kako je siguran da će Peking doprinijeti u vršenju pritiska na Pyongyang.

´Nije na meni da dajem upute kineskom vodstvu´, rekao je Armitage novinarima prije sastanka s kineskim ministrom vanjskih poslova Tangom Jiaxuanom i zamjenikom premijera Qianom Qichenom u Pekingu, gdje boravi u sklopu turneje tijekom koje će posjetiti Japan, Južnu Koreju i Australiju. ´No, mislim da su Kinezi zabrinuti kao i mi, kao Seul, kao naši ruski prijatelji, kao Japanci i smatram da moramo pronaći način da bismo denuklearizali korejski poluotok. Siguran sam da će Kinezi pokušati potaknuti Sjevernokoreance na drukčije ponašanje´, kazao je.

Južna Koreja izrazila je žaljenje i veliku zabrinutost nakon što je režim Sjeverne Koreje izvijestio kako namjerava ponovno pokrenuti nuklearni program zamrznut prije osam godina.

´Izražavamo duboko žaljenje i veliku zabrinutost u trenutku kada bi priopćenje sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova moglo utjecati na povećanje napetosti na korejskom poluotoku´, izvijestio je službeni Seul.

Japanske vlasti u četvrtak su pozvale na miran odgovor nakon najave Sjeverne Koreje da će reaktivirati nuklearnu centralu, upozorivši kako se ipak čini da Pyongyang traži mirno okončanje ovoga problema.

´Ako pažljivo pročitate priopćenje Sjeverne Koreje vidjet ćete da je njihovo čvrsto stajalište - pokušati pronaći mirno rješenje. Zato moramo odgovoriti mirno, usko surađujući sa SAD-om i Južnom Korejom´, rekao je premijer Junichiro Koizumi.

Pročitajte više