"ZAČIN" načinjen od mješavine antitijela, mogao bi spriječiti zarazu salmonelom ili kolibakterijom, a znanstvenici predviđaju njegovu buduću primjenu putem prehrambenih proizvoda.
Ta bi se tvar, potpuno neutralnog ukusa, mogla dodavati u namirnice te uzimati preko hrane. Antitijela bi u tom slučaju vezala potencijalne uzročnike koje bi obrambeni sustav lako mogao ukloniti, objavili su kanadski znanstvenici sa sveučilišta Alberta, na skupu američkog Društva za kemiju u New Orleansu, a prenosi stručni časopis "Bild der Wissenschaft".
Bude li istraživanje teklo prema planu, ispitivanja na dobrovoljcima mogla bi započeti u idućih godinu dana, nada se znanstvenik Hoon Sunwoo. Ta smjesa antitijela upotrebljavala bi se u gastronomiji i prehrambenoj industriji, a mogla bi biti od koristi i putnicima koji se moraju hraniti u higijenski neprikladnim uvjetima, drži Sunwoo.