"Začin" načinjen od mješavine antitijela štiti od zaraze salmonelom

"ZAČIN" načinjen od mješavine antitijela, mogao bi spriječiti zarazu salmonelom ili kolibakterijom, a znanstvenici predviđaju njegovu buduću primjenu putem prehrambenih proizvoda.

Ta bi se tvar, potpuno neutralnog ukusa, mogla dodavati u namirnice te uzimati preko hrane. Antitijela bi u tom slučaju vezala potencijalne uzročnike koje bi obrambeni sustav lako mogao ukloniti, objavili su kanadski znanstvenici sa sveučilišta Alberta, na skupu američkog Društva za kemiju u New Orleansu, a prenosi stručni časopis "Bild der Wissenschaft".

Tvar se dobila zamrzavanjem osušenog žumanjka kokošjeg jajeta, koje, ako se kokoš prethodno zarazi odgovarajućim uzročnikom, sadržava golemu količinu antitijela.

Bude li istraživanje teklo prema planu, ispitivanja na dobrovoljcima mogla bi započeti u idućih godinu dana, nada se znanstvenik Hoon Sunwoo. Ta smjesa antitijela upotrebljavala bi se u gastronomiji i prehrambenoj industriji, a mogla bi biti od koristi i putnicima koji se moraju hraniti u higijenski neprikladnim uvjetima, drži Sunwoo.

Pročitajte više