Zadnja odluka ministra Hasanbegovića, objavio izvještaj o nadzoru HAVC-a odakle dolazi Obuljen

Ilustracija: Index (Fah)

ZADNJA odluka Zlatka Hasanbegovića kao ministra kulture bila je da se na službenim stranicama Ministarstva kulture objavi izvještaj o Upravnom nadzoru u Hrvatskom audiovizualnom centru gdje je upravi bila Nina Obuljen Koržinek, a koja bi ga trebala naslijediti.

HAVC by Index.hr on Scribd

 
Izvještaj o nadzoru HAVC-a ima datum od 8. srpnja ove godine, no slučajeno ili ne  objavljen je danas u vrijeme rasprave o novoj Vladi Andreja Plenkovića.  

> Obuljen o optužbama: Čim se spomenulo da bih mogla zamijeniti Hasanbegovića, krenula je hajka

> HAVC odbacuje optužbe braniteljskih udruga: "Neutemeljene su, instruirane i klevetničke"

Iz izvještaja koji je objavljen razvidno je kako je Ministarstvo kulture tražilo usklađivanje plaća, ugovora o radu voditeljice jednog od odjeka, novi aneks ugovora s ravnateljem zbog otpremnine, izmjenu Statuta te slične tvari. Od ukupno jedanaest mjera Ministarstva kulture, HAVC je tri u potpunosti prihvatio, jednu djelomično, a ostatak je odbio jer ne postoje nepravilnosti. 
 
Na kraju dokumenta navodi se da Upravni odbor HAVC-a i ravnatelj imaju osam dana za očitovanje, no njihov eventualni odgovor nije objavljen. Uz HAVC objavljeni su i nadzori nad Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu i Upravni nadzor nad radom Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci.
 
Podsjetimo, od kada je postalo jasno da Zlatko Hasanbegović ima slabe, odnosno gotovo nikakve šanse ostati u Vladi kao ministar kulture, Nina Obuljen i Jasen Mesić kao vrlo mogući kandidati za to mjesto, postali su meta napada ekstremne desnice i dijela medija. Dio udruga iz Domovinskog rata zatražio je sankcioniranje navodnog kriminala u Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC), te jasno poručio "Ninu Obuljen Koržinek više ne spominjite u javnosti kao moguću buduću ministricu kulture".   
 
Sinoć su ispred središta HDZ-a došli su i zastupnici Željko Glasnović i Zorica Gregurić te krajnje negativno komentirali izbor Nine Obuljen za ministricu kulture.
 
"Ne mogu prihvatiti gospođu Obuljen za ministricu kulture, osobito stoga što doista postoje i kaznene prijave i afera koja nije zanemariva. U svakoj pristojnoj i demokratskoj državi ovako nešto ne bi bilo moguće", rekla je tada Gregurić. 
 
 

 

Pročitajte više