Zagorec: Hrvatska pod embargom iz Austrije uvozila oružje

VLADIMIR ZAGOREC, umirovljeni i najodlikovaniji general HV-a koji se nalazi u bijegu pred hrvatskim pravosuđem, dao je intervju austrijskom časopisu "News" u kojem je između ostalog ustvrdio kako se Hrvatska pod embargom naoružavala oružjem proizvedenim u Austriji.

Zagorec je u "Newsu" rekao kako je Hrvatska za vrijeme dok je na snazi bio UN-ov embargo na izvoz oružja u zemlje bivše Jugoslavije, od austrijske tvrtke Steyer kupila snajperske puške SSG 69, a od austrijske tvrtke Hirtenberger streljivo za te puške.

Austrijska novinska agencija APA nakon toga je kontaktirala vlasnika tvrtke Steyr-Mannlicher, Franza Holzschuha, koji je demantirao Zagorčeve tvrdnje o izvozu Steyrovog oružja Hrvatskoj pod embargom.

O svemu postoje dokazi

Zagorec je također kazao kako je 2000. godine, kada je napuštao položaj u MORH-u, novim hrvatskim vlastima predao dokumentaciju o kupnji oružja, a rekao je i kako se preslika te dokumentacije nalazi kod njegova odvjetnika.

Također je rekao kako se iz spomenute dokumentacije lako može izvršiti rekonstrukcija tijeka novca kojim je plaćano oružje te dodao kako je "samo pitanje žele li to Hrvatska i umiješane zemlje" učiniti.

Zagorec ja priču zaključio tvrdnjom kako se oružje ne može izvesti ako ne postoji odobrenje politike, uključujući i Austriju.

Glasnogovornik austrijskog ministarstva unutarnjih poslova Rudolf Gollia izjavio je kako  između 1990. i 1995. ministarstvo nije izdalo dozvolu za izvoz austrijskog oružja kako u Hrvatsku tako ni u Jugoslaviju, a također nisu ni podneseni zahtjevi za takvu vrstu dozvole.

Slično je reagirao vlasnik Steyra Franz Holzschuh koji kaže kako je Zagorec svojedobno htio dogovoriti termin kod odgovornih dužnosnika Steyera, ali su kontakti u međuvremenu bili otkazani.

R.I.

Pročitajte više