Zagreb će od 30. lipnja do 3. srpnja biti domaćin III. sabora AMCA/AMAC udruga

Bivši studenti i prijatelji Sveučilišta u Zagrebu, okupljeni u AMCA/AMAC udrugama (Almae Matris Croaticae Alumni), susrest će se u hrvatskoj metropoli na III. saboru kako bi od 30. lipnja do 3. srpnja razgovarali o odnosu sveučilišta, znanosti i globalizacije.

Predsjednica Organizacijskoga odbora Greta Pifat-Mrzljak na današnjoj je konferenciji za novinare u Rektoratu zagrebačkoga Sveučilišta istaknula da je cilj organizatora sabora, poučenih iskustvom zapadnih sveučilišta, posebice američkih, ojačati osjećaj pripadnosti matičnoj akademskoj sredini (Almae Mater) i nakon završetka studija.

Pri tomu, rekla je, "nit vodilja" nam je da pripadnost "pretvorimo" u lojalnost koja bi onda bila na korist sveučilišta - u ovome trenutku možda ne materijalna, kao što je inače posredovanjem donacija slučaj u inozemstvu, već na neke druge načine kako bismo popravili "image" sveučilišta.

Ali, upozorila je Pifat-Mrzljak, organizirane udruge bivših studenta zagrebačkoga, a i ostalih hrvatskih sveučilišta, zapravo su malobrojne, posebice ako se to razmotri u kontekstu podatka da je u posljednjem desetljeću diplomiralo 119.000 studenata što je zapravo, dodala je, "prava vojska 'alumnija'".

Osim potencijalne financijske snage tih udruga, još je veća njihova promidžbena snaga budući da njihovi članovi, smatra, mogu biti izrazito dobri ambasadori snage i kvalitete sveučilišta.

Zato su, rekla je predsjednica Organizacijskoga odbora, sabori važni kako bi se okupile organizirane udruge u domovini i inozemstvu čiji bi članovi, pak, kroz umreženje napravili strukturu koja bi "gurala" tu "alumni filozofiju" promidžbe matičnoga sveučilišta. Zato će, istaknula je Greta Pifat-Mrzljak, glavni cilj sabora i biti osnivanje saveza društava. Radni dio sabora održat će se 1. i 2. srpnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER), a u subotu, 3. srpnja, za sudionike je organiziran cjelodnevni izlet s razgledavanjem dvoraca u Hrvatskome zagorju.

Za održavanja sabora u zagrebačkoj prvostolnici održat će se svečana zahvalnica "Te Deum" za 335. akademsku godinu (2003./2004.), a euharistijsko slavlje predvodit će nadbiskup zagrebački i veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kardinal Josip Bozanić.

(Hina) xip yvkn

Pročitajte više