Zagreb dao podršku desnim revizionistima da govore svoju "istinu" o Jasenovcu

Foto: 

VLASTI Zagreba dale su zeleno svjetlo za održavanje kontroverznog događaja, kojim se dovodi u pitanje službeni broj žrtava u fašističkom koncentracijskom logoru u Jasenovcu, piše BalkanInsight.

Gradska uprava Zagreba pristala je da se danas održi tribina na kojoj će se govoriti o “manipulaciji” službenim brojem žrtava koje su preminule tijekom Drugog svjetskog rata u koncentracijskom logoru Jasenovac, koji je vodio fašistički ustaški pokret.

Sudionici tribine, pripadnici desnice, govorit će također o tome je li Jasenovac zaista bio koncentracijski ili samo radni logor.

Zaposlenici u dvorani gdje će se tribina održati, a koja je u vlasništvu grada, potvrdili su za BIRN da je općinska uprava dala suglasnost za tribinu “Jasenovac - lažni mit”, koju organizira nevladina organizacija Hrvatski klub.

Panelisti će biti desničarski povjesničar Josip Jurčević, balistički stručnjak i publicist Zdenko Kuftinec i dva člana vrlo kontroverzne desničarske nevladine organizacije Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, povjesničar Stipo Pilić i novinar Igor Vukić.

Članovi ove organizacije tvrde da su ustaše u Jasenovcu vodili radni logor za neprijatelje njihovog režima, ali da su pravi logor smrti vodili komunisti, koji su do 1948. kao zatočenike držali ustaše i domobrane, a potom, do 1951. godine, navodno i staljiniste. Nema dokumenata koji bi podržali tvrdnje ove nevladine udruge.

Prema istraživanju Memorijalnog centra Jasenovac, poimenično je identificirano 83.145 stradalih u Drugom svjetskom ratu u ovom logoru – 47.627 Srba, 13.116 Židova, 16.173 Roma i izvjestan broj antifašista, iako ova brojka još nije konačna. No, posljednjih godina brojni proustaški revizionisti relativiziraju ustaške zločine i samu narav NDH.

Pročitajte više