Zagreb: Gradsko poglavarstvo utvrdilo rebalans proračuna u visini 200 milijuna kuna

ZAGREBAČKO Gradsko poglavarstvo s današnje je sjednice Gradskoj skupštini uputilo prijedlog rebalansa gradskog proračuna u iznosu od 200 milijuna kuna, nakon čeka bi, ako ga skupština usvoji, proračun za 2004. iznosio 5,185 milijardi kuna.

Rebalans je između ostaloga uvjetovan odlukama vezanim za osiguravanje minimalnog financijskog standarda u osnovnom i srednjem školstvu, zdravstvu, socijalnoj skrbi i vatrogastvu, prihvaćenima u travnju.

Poglavarstvo je na sjednici prihvatilo i utvrđivanje načina financiranja izrade detaljnih planova i izmjene i dopune Programa mjera za unapređenje stanja u prostoru.

Utvrđen je i način na koji investitori mogu financirati izradu detaljnih planova. Oni bi to mogli kroz izravno naručivanje i financiranje ili posrednim sudjelovanjem, odnosno uplatom sredstava u gradski proračun. Postupak izrade detaljnih planova kontroliralo bi Gradski zavod za planiranje razvoja Grada.

Odlukama o Generalnom urbanističkom planu (GUP) Grada Zagreba i GUP-a Sesveta, te Prostornim planom Grada Zagreba određeno je da se detaljni planovi moraju donijeti do srpnja 2005. Gradski zavod za planiranje provodi postupke izrade i donošenja detaljnih planova, ali je dužan i odgovoriti na zahtjeve investitora, fizičkih i pravnih osoba koje žele same financirati njihovu izradu.

Poglavarstvo je prihvatilo i gradski program djelovanja za mlade kojemu je prioritet obrazovanje.

Prihvaćena je i Studija "Socio-ekonomska obilježja kućanstava i obitelji Grada Zagreba" u kojoj se navodi da se broj obitelji s djecom smanjuje, a povećava broj parova koji se ne odlučuju na potomstvo.

Poglavarstvo je razmotrilo i izvješće o izgradnji bazena na ŠRC Utrine.

Pročitajte više