Zagreb: Obilježavanje 28. svibnja, Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske

DAN Oružanih snaga Republike Hrvatske, 28. svibnja obilježava se danas brojnim manifestacijama, a središnja svečanost održava se u zagrebačkom Sportsko-rekreacijskom centru Jarun kojoj će poslijepodne biti nazočan i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić, te drugi visoki državni i vojni dužnosnici te gosti.

U prigodi Dana OSRH predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Stjepan Mesić dodijelit će činove 591 časniku Ministarstva obrane i Oružanih snaga na prigodnoj svečanosti u Domu Hrvatske vojske.

Građani će na Jarunu moći razgledati izložbu oružja i oklopnih vozila ručne izrade iz Domovinskog rata, te izložbu građe hrvatskih i neprijateljskih postrojbi, također iz Domovinskog rata.

Moći će vidjeti i prezentaciju nakladničke djelatnosti Ministarstva obrane, web stranice "Hrvatskog vojnika" te programa "Spectra" i "Kadet 2003".

Predviđeno je prikazivanje filmova o Oružanim snagama RH, te pokazna vježba pripadnika Vojne policije, tehničko-taktičkog zbora, letački program u kojem će biti izvedeni preleti borbenih zrakoplova "mig 21", jedrilica, te padobranski skokovi, a bit će predstavljeni i svi rodovi Hrvatske vojske.

Svečanost na Jarunu potrajat će do 20 sati, a posjetitelje očekuje i bogat kulturno-zabavni program.

Obilježavanje Dana OSRH započelo je jutros polaganjem vijenaca državnih i vojnih izaslanstava u spomen na pripadnike Oružanih snaga stradalih u Domovinskom ratu na Krematoriju, te u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na Mirogoju.

Za sve stradale u Domovinskom ratu služena je misa zadušnica u crkvi sv. Marka.

Na današnji dan prije 12 godina (28. svibnja 1991.) pred predsjednikom Republike Hrvatske i vrhovnim zapovjednika Oružanih snaga dr. Franjom Tuđmanom prvi su se put postrojili pripadnici Zbora narodne garde (ZNG), prethodnice današnje Hrvatske vojske. Postrojavanje je održano na stadionu nogometnog kluba "Zagreb" u Kranjčevićevoj ulici, a u spomen na taj događaj 28. svibnja slavi se kao Dan Oružanih snaga RH. Na stadionu u Kranjčevićevoj tada su postrojene I. i II. zagrebačka, III. osječka te IV. splitska brigada ZNG-a. Te su postrojbe nastale iz jedinica posebne namjene Ministarstva unutarnjih poslova RH, a koncem 1991. Uredbom predsjednika Republike prelaze u sastav Hrvatske vojske.

Pročitajte više