ZAGREB: OBILJEŽEN DAN UJEDINJENIH NARODA

Svjetski dan Ujedinjenih naroda (UN), 24. listopada, obilježen je u utorak na Fakultetu političkih znanosti (FPZ) u Zagrebu uz nazočnost hrvatskog ministra vanjskih poslova Tonina Picule. L

O povijesti UN-a i njegovoj ulozi u globalnom sustavu međunarodnih odnosa govorili su predstavnici UN-ovih agencija u Hrvatskoj, hrvatski dužnosnici i profesori na FPZ-u.

Picula je rekao je da se Hrvatska iz primateljice mirovnih snaga pretvorila u davateljicu vojnika za misije u Kašmiru, Liberiji, Istočnom Timoru i rogu Afrike.

Podsjetivši da je na području bivše Jugoslavije poginulo 288 pripadnika različitih UN-ovih misija, Picula je ocijenio da je UN učinio puno za reintegraciju nekoć okupiranih hrvatskih područja i afirmaciju Hrvatske u međunarodnim odnosima.

Hrvatski šef diplomacije je istaknuo da se Hrvatska, kao članica antiterorističke koalicije, zauzima da se borba protiv terorizma vodi kroz UN, a ne unilateralno. Podsjetio je da se Hrvatska kandidirala za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti 2008./2009. godine, što bi, rekao je Picula, trebalo osnažiti njezin međunarodni utjecaj.

Šefovi agencija UN-a u Hrvatskoj - UNHCR-a, UNICEF-a, Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetske banke i drugih, u nastavku obilježavanja obljetnice prezentirali su svoj rad i odgovarali na upite studenata FPZ-a.

Ujedinjeni narodi obilježavaju svoj dan 24. listopada, kada je prije 58 godina osnovana Svjetska organizacija.

(Hina) bcav dj



Pročitajte više