Zagreb: otvoreni kulturni susreti osoba s posebnim potrebama INKAZ

Susreti kulturnoumjetničkih skupina osoba s posebnim potrebama INKAZ svečano su danas otvoreni u Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži "Dubrava" u Zagrebu.

Na susretima od 8. do 10. travnja nastupit će više od 550 sudionika iz Hrvatske i Slovenije iz 35 različitih ustanova za djecu i mladež s tjelesnom invalidnosti, mentalnom retardacijom te oštećenjima sluga i vida, najavljeno je u prigodi otvorenja.

U kazalištu "Trešnji" u tri dana bit će izvedeno 60-ak plesnih, dramskih i glazbenih predstava, rekla je Ružica Bosak, ravnateljica Centra "Dubrava", koji je osnivač i organizator INKAZ-a. Nastupi pojedinih grupa trajat će od pet do dvadeset minuta, a ulaz na sve predstave je besplatan.

"Svake godine broj sudionika i predstava je sve veći, pa susreti polako prerastaju u pravi festival", rekla je Bosak, naglasivši da se ove godine susreti poklapaju s 37. obljetnicom Centra "Dubrava".

Na otvorenju susreta pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar obećao je da će ustrajati u tome da grad bude što prilagođeniji životu osoba s posebnim potrebama.

Štićenike Centra i ostale nazočne pozdravili su i ravnateljica Državnog zavoda za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži Adinda Dulčić i saborska zastupnica Jadranka Kosor, a otvorenju je nazočio i ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović.

Danas je također osnovan Savjet INKAZ-a koji okuplja osobe iz javnog života, a trebao bi pomoći u organizaciji i financiranju budućih susreta.

Pozivu da sudjeluju u Savjetu već su se odazvali Jadranka Kosor, Adinda Dulčić i ravnatelj Kazališta "Gavelle" Krešimir Dolenčić .

Pročitajte više