Zagreb - počela lokalna konferencija "Uloga civilnog društva u sprječavanju sukoba i izgradnji mira"

Dvodnevna konferencija nevladinih udruga iz središnje Hrvatske o ulozi civilnog društva u sprječavanju sukoba i izgradnji mira počela je danas u Zagrebu. L

Na konferenciji se okupilo 30-ak predstavnika nevladinih udruga koji će u radionicama obrađivati četiri teme - izgradnju mira i sprječavanje sukoba u integracijskim procesima, oblike suradnje društvenih sektora u izgradnji mira i sprječavanju sukoba, edukaciju mladih o izgradnji mira i sprječavanju sukoba, te temu o ulozi medija u izgradnji mira i sprječavanju sukoba.

Konferenciju organizira nevladina udruga Nansen Dijalog Centar (NDC) Osijek u suradnji s Centrom za mirovne studije "Mali korak" iz Zagreba i Hrvatskim helsinškim odborom (HHO) iz Karlovca.

Zagrebačka je treća lokalna konferencija, prije nje održane su konferencije za područja Slavonije i Dalmacije, rekla je voditeljica projekta Nikolina Svalina iz NDC Osijek.

Navela je da će predstavnici svih triju lokalnih konferencija sudjelovati na nacionalnoj konferenciji, koja će se krajem svibnja održati u Zagrebu i na koju će biti pozvani i predstavnici Vlade, Hrvatskog sabora i stranaka radi donošenja preporuka nacionalne strategija djelovanja u izgradnji mira.

U studenom će se održati regionalna konferencija u Igalu u Crnoj Gori, na kojoj će sudjelovati predstavnici svih država, osim Slovenije, nastalih raspadom bivše Jugoslavije, te predstavnici Bugarske i Albanije, rekla je Svalina.

"Želimo poboljšati suradnju i razviti zajedničku platformu djelovanja jer mislimo da su udruge civilnog društva do sada dosta toga napravile u izgradnji mira, ali da se bez planskog pristupa i strateškog djelovanja ne može ići dalje. Da bi se to postiglo, potrebno je uključiti i institucije države i lokalne samouprave, medije i međunarodne organizacije", rekla je Svalina.

(Hina) xbma yjn

Pročitajte više