Zagreb: Policajac osumnjičen za zlouporabu i krivotvorenje isprave

ZBOG zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene isprave osumnjičen je 35-godišnji policajac iz zagrebačke postaje Medveščak koji je do okončanja disciplinskog postupka suspendiran, izvijestila je danas zagrebačka policija.

Policija nije otkrila identitet osumnjičenog kojega tereti da je 64-godišnjem državljaninu Srbije i Crne Gore, koji traži hrvatsko državljanstvo, krivotvorio potvrdu o gubitku hrvatske osobne iskaznice.

Sumnja se, naime, kako je policajac 20. siječnja ove godine u službenu policijsku knjigu unio lažni podatak da je tog dana 64-godišnjak prijavio gubitak iskaznice, izdane 1983. u Makarskoj, iako takvu iskaznicu državljani SiCG nikada nije imao. Policajac je o tome izdao i potvrdu koju je ovjerio službenim pečatom te sve unio u MUP-ov informacijski sustav.

U policiji kažu da je rukovoditelj policijske postaje posumnjao u taj podatak u Informacijskom sustavu, pa se u slučaj uključio Odsjek zakonitosti postupanja zagrebačke policije, nakon čega je provjerom utvrđeno da je riječ o krivotvorenju i zlouporabi položaja.

Osumnjičeni policajac udaljen je iz službe 26. siječnja, a protiv njega je pokrenut disciplinski postupak. Policija je jučer završila i kriminalističku obradu te je protiv 35-godišnjeg policajca podnijela i kaznenu prijavu.

U policiji kažu da osumnjičeni policajac od državljanina SiCG nije primio mito, već da je potvrdu krivotvorio iz usluge zajedničkom prijatelju s namjerom da 64-godišnjaku "olakša pravni položaj u upravnom postupku dobivanja hrvatskog državljanstva".


Pročitajte više