Zagreb: Povećane cijene vode i zakupnine na tržnicama

ZAGREBAČKO Gradsko poglavarstvo jednoglasno je danas prihvatilo zahtjeve Vodoopskrbe i odvodnje te Tržnica Zagreb za povećanjem cijena vode i zakupnina na tržnicama na malo.

Svi će potrošači tako, od 1. kolovoza, kubični metar vode plaćati 1,2 kune više nego sada.

Cijena vode za domaćinstva iznosit će 6,27, a za ostale potrošače 10,13 kuna po kubičnom metru.

Pročelnik gradskog Ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo na današnjoj je sjednici Poglavarstva takvo poskupljenje obrazložio potrebom sanacije i proširenja postojeće vodovodne infrastrukture.

Upozoravajući na neprihvatljivo visoke gubitke u vodovodnoj mreži, naveo je da Zagreb ima čak 40 posto gubitaka od ukupno dignute vode, što je daleko iznad europskog prosjeka i gotovo jednako ukupnoj potrošnji vode u Splitu.

Podsjetio je da je Poglavarstvo prihvatilo program za proširenje vodovodne i kanalizacijske infrastrukture, te program sanacije gradskog vodovoda, za koji bi, u sljedećih pet godina, trebalo izdvojiti čak 515 milijuna kuna.

Polovica sredstava potrebnih za financiranje tih projekata namaknut će se prihvaćenim poskupljenjem vode, a ostatak će se osigurati kreditom, istaknuo je Prežigalo.

Sadašnje izdvajanje za održavanje i proširenje vodovodne infrastrukture od 1,11 posto ukupne cijene vode ocijenio je nedostatnim za bilo kakvu ozbiljniju investiciju.

Prežigalo smatra da je cijenu vode trebalo značajno povećati već prije 15-ak godina, budući da se stalno bilježi porast gubitaka na vodovodnoj mreži, a upozorio je i da je vodovod izgrađen prije 40 godina, u velikom dijelu od materijala koji se danas smatraju neprihvatljivima, poput azbesta.

Povećanje cijena zakupnina na tržnicama, od oko 28 posto, Prežigalo je obrazložio povećanjem ukupnih troškova poslovanje Tržnica Zagreb.

Podsjetio je da je zakupnina posljednji put povećana 1998., od kada su porasli ukupni troškovi poslovanja - povećane su komunalne naknade, naknade za vodoopskrbu, odvoz smeća, deratizaciju, rasla je i cijena električne struje..

Povećane zakupnine na tržnicama, popularne placarine, objedinit će sve te troškove, pa zakupci više neće morati plaćati račune odvojeno, rekao je Prežigalo.

Od porasta zakupnina očekuje se povećanje prihoda Tržnica Zagreb od oko 5,6 milijuna kuna, dodao je Prežigalo, napominjući da će Zagreb i nakon ovog poskupljenja imati jeftiniji zakup na tržnicama od većine hrvatskih gradova.

Pročitajte više