Zagreb: predstavljen 10. sarajevski filmski festival

Na 10. Sarajevskom filmskom festivalu, koji će se održati od 20. do 28. kolovoza, natjecat će se devet igranih filmova za četiri nagrade glavnu i posebnu nagradu žirija, te za najbolju mušku i žensku ulogu, najavili su organizatori Festivala na večerašnjoj promociji u Zagrebu.

Po najavama organizatora, Festival će, u okviru 12 programa, prikazati oko 180 filmova.

Pratit će ga više od 300 akreditiranih novinara iz BiH, susjednih zemalja i svijeta, a organizatori očekuju da će broj posjetitelja s ulaznicama dostići 100.000.

Europska filmska akademija (EFA) u Sarajevu će na predavanjima i razgovorima okupiti starije, srednje i mlađe generacije filmskih autora, a u sklopu trodnevnoga programa bit će prikazani i pobjednički kratki filmovi s europskih festivala koji će biti nominirani za ovogodišnju EFA nagradu.

Direktor Festivala Mirsad Purivatra je na zagrebačkom predstavljanju izrazio zadovoljstvo činjenicom da se na Festivalu natječu i dva hrvatska filma, kao i time što će ga otvoriti film "Kod Amidže Idriza" Pijera Žalice, redatelja čiji je film "Gori vatra" pošle godine nagrađivan na međunarodnim filmskim festivalima.

Žalica je pak izrazio nadu da će jubilarni Sarajevski festival biti put do održavanja dvadesetog, tridesetog i četrdesetog Sarajevskoga filmskog festivala".

(Hina) xibob ymc

Pročitajte više