Zagreb: predstavljen TREĆI TJEDAN TALIJANSKOG JEZIKA U SVIJETU

Izložbom slika Dina Facchinettija večeras je u talijanskom Kulturnom institutu u Zagrebu otvoren III. tjedan talijanskog jezika u svijetu koji će se osim u Zagrebu od večeras do 25. listopada održavati u Zadru i Splitu.

Pokrovitelji Tjedna su talijansko Ministarstvo vanjskih poslova, Akademija Crusca i predsjednik Republike Italije, a organizatori odsjeci za talijanistiku filozofskih fakulteta u Zadru, Zagrebu i Splitu te društva "Dante Alighieri" u Zagrebu i Splitu.

Ugledni talijanski slikar Dino Facchinetti na izložbi "Ljudi s mora" izložio je 40-ak radova, bakropisa, bakroreza i djela u kombiniranoj tehnici. Facchinetti je velik dio svojih radova posvetio i djelima velikoga talijanskog pjesnika Biagia Marina u povodu 100. obljetnice njegova rođenja, istaknuo je na večerašnjem otvorenju ugledni talijanist Mladen Machiedo.

Nakon izložbe Eda Serra, predsjednica Centra "Biagio Marin" u talijanskom mjestu Gradu, govorila je o Marinovim likovima, portretima i simbolima u prozi i poeziji.

Tjedan talijanskog jezika u svijetu na spomenutim katedrama talijanistike popratit će okrugli stolovi, seminari o talijanskoj književnosti i jeziku, prigodni koncerti, videofilmovi, Dan lektora i natjecanje za studente talijanistike.

(Hina) ta mć

Pročitajte više