zagreb - predstavljena publikacija "doktrinalna nota o nekim pitanjima vezanim za sudjelovanje katolika u političkom životu"

Na tribini grada Zagreba večeras je predstavljen dokument Kongregacije za nauk vjere "Doktrinalna nota o nekim pitanjima vezanim za sudjelovanje katolika u političkom životu", nakladnika Obiteljskog centra u Zagrebu. L

Izdanje tog dokumenta potpisao je pročelnik Kongregacije za nauk vjere Joseph Ratzinger, a Sveti ga je Otac odobrio na audijenciji u studenom prošle godine.

Novi apostolski nuncij u Hrvatskoj msgr. Francisco Javier Lozano istaknuo je na tribini da se ta knjižica pojavljuje u doba parlamentarnih izbora u Hrvatskoj s ciljem da katolike laike uputi na to da daju odgovore utemeljene na načelima crkvenog nauka o djelovanju vjernika laika u javnom i političkom životu.

Dokument vjerno odražava ne samo nauk Ivana Pavla II. nego je potkrijepljen i citatima II. vatikanskog koncila i dokumentima rimskih prvosvećenika koji se pozivaju na Sveto pismo i neprekinutu tradiciju Crkve, istaknuo je nuncij. Jedna je od poruka Doktrinalne note da zadaća Crkve nije da predlaže rješenja kao jedino prihvatljiva za ovozemaljska pitanja, koja je Bog prepustio slobodnu i odgovornu sudu svakog pojedinca, kazao je nuncij.

Apostolski nuncij je istaknuo da je u vezi s parlamentarnim izborima vrlo važna i nedavna poruka hrvatskih biskupa sa zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije 29. listopada, u kojoj vjernicima i svim ljudima dobre volje, slijedeći nauk Crkve i Ivana Pavla II., žele pomoći da glasovanjem obave svoju građansku dužnost i tako odgovorno sudjeluju u javnom životu.

Predsjednik Komisije za laike HBK gospićko-senjski biskup Mile Bogović je ocijenio da su mogućnosti za djelovanje katolika laika velike, ali su, smatra, neiskorištene. Dodao je i da u Hrvatskoj nema školovanih katoličkih političara.

Ravnatelj Obiteljskog centra Mario Živković kazao je da je za vjernike tiskano 80 tisuća primjeraka Doktrinalne note koji će biti besplatno razdijeljeni po svim hrvatskim biskupijama.

(Hina) ta jn

Pročitajte više