Zagreb Pride 2005. će se održati 10. srpnja

Feministrička grupa Epikriza organizira 10. srpnja "Zagreb Pride 2005. povorku ponosa lezbijske, homoseksualne, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer populacije".

Kako se navodi u priopćenju te feminističke grupe, programa neće biti, a manifestacija će se sastojati od povorke koja će proći centrom grada od Zrinjevca preko Trga bana Jelačića i Trg Petra Preradovića natrag do Zrinjevca.

Organizatori navode kako se tim okupljanjem pridružuju gradovima širom svijeta u kojima će se ove godine također održati Prede-ovi.

Ove godine, piše u priopćenju, organizatori traže podršku za uvođenje zakona o registriranom partnerstvu koji bi u saborsku proceduru trebao ući u srpnju. Također, žele upozoriti na diskriminaciju pojedinaca te populacije i traže poštivanje prava na različitost.

Organizatorice Zagreb Pride-a 2005. pripadnice su feministričke grupe Epikriza, a podržavaju ga Centar za mirovne studije i lezbijska grupa Kontra.

Prva povorka ponosa u Zagrebu održana je 2002., čime se željelo ukazati na diskriminaciju i kršenje ljudskih prava lezbijske, homoseksualne, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer populacije.

(Hina) xmb yjn

Pročitajte više