Zagreb: Prokrijumčarenu ikonu iz SiCG pokušali prodati za 175 tisuća eura

ZAGREBAČKA policija uhitila je troje državljana SiCG koji su u Hrvatsku prokrijumčarili ikonu i preko posrednika umjetninu pokušali u Zagrebu prodati nepoznatom kupcu za 175 tisuća eura.

Državljani SiCG u dobi od 25, 34 i 50 godina sumnjiče se da su u petak oko 22 sata preko graničnog prijelaza Erdut prokrijumčarili drvenu ikonu u automobilu "alfa romeo". Idućeg jutra našli su se sa 75-godišnjim posrednikom, a oko 12 sati otišli su u Hotel Jadran u Vlaškoj ulici, gdje su trebali nepoznatom kupcu prodati ikonu za 175 tisuća eura. No, policija ih je tada uhitila i oduzela im ikonu uz koju nije pronađen nikakav certifikat niti dokument o vlasništvu.

Na upit zašto policajci nisu pričekali i osumnjičene uhitili na djelu, odnosno u trenutku prodaje ikone, glasnogovornica zagrebačke policije Gordana Vulama kazala je da je "situacija bila takva da su morali odmah reagirati jer je postojala opasnost da akcija propadne, a osumnjičeni pobjegnu".

U policiji kažu da još nije utvrđeno je li riječ o originalnoj umjetnini i odakle potječe, a za sada je nepoznato i kome su ju krijumčari umjetnina pokušali prodati.

Identitet uhićenih koji su privedeni istražnom sucu policija nije željela otkriti, no Vulama je kazala da je 75-godišnji Zagrepčanin od ranije poznat po krivotvorenju i nedozvoljenoj trgovini umjetninama. Četvero uhićenih za sada se terete za izbjegavanje carine i pokušaj nedozvoljene trgovine.

Prema podacima MUP-a, od 1991. do 2003. zabilježeno je oko 1800 kaznenih djela krađa, oštećenja, uništenja, krijumčarenja i krivotvorenja umjetnina. U tim je kaznenim djelima na meti kriminalaca bilo oko 4.100 različitih umjetnina, većinom slika, ikona, sakralnih predmeta, amfora i drugih umjetnina koja imaju obilježja kulturnog dobra.

U te podatke MUP nije ubrojio oko 300 objekata koji su potpuno uništeni tijekom agresije na Hrvatsku i iz kojih je sustavno opljačkan veliki broj izuzetno vrijednih predmeta kulturne baštine. Pozivajući se na podatke Ministarstva kulture, na MUP-ovim web stranicama navodi se podataka od oko 30.000 ukradenih predmeta.

Pročitajte više